Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας στις 13 και 16 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποίησε δύο συσκέψεις με τους συλλόγους μέλη της, στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα αντίστοιχα, προκειμένου να συζητήσει, να αφουγκρασθεί και να κάνει μια εκτίμηση της συμμετοχής των συναδέλφων στην απεργία - αποχή που έχει αποφασιστεί.

Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους γενικώς δεν είναι ικανοποιητική, (σε κάποιους συλλόγους καθολική η συμμετοχή, σε κάποιους άλλους ανύπαρκτη), στους δε μεγάλους συλλόγους είναι σημαντικά χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ανάλογη με τη συμμετοχή σε άλλους φορείς του δημόσιου Τομέα όπου εκεί κυμαίνεται σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά, κάτι που γεννά ένα σοβαρό προβληματισμό.

Στις συσκέψεις αυτές εκτέθηκαν απόψεις και έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και κριτική, η οποία εν πολλοίς στάθηκε στα αίτια που διαμόρφωσαν αυτήν την εικόνα. Είναι προφανές και έχει στηλιτευτεί με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι μεγάλο πλήγμα για τον αγώνα που εκτυλίσσεται εδώ και αρκετούς μήνες για να μπλοκαριστεί η διαδικασία εφαρμογής του νόμου 4369/2016 (αξιολόγησης), αποτέλεσε η τροπολογία της Γεροβασίλη η οποία συνιστά έναν ωμό και απροκάλυπτο εκβιασμό. Είναι απολύτως αναγκαίο να αγωνιστούμε για την απόσυρση της ακραία αυθαίρετης, εκβιαστικής και αντισυνταγματικής σύμφωνα με τους νομικούς (βλέπε σχετικές γνωμοδοτήσεις καθηγητών της Νομικής) τροπολογίας η οποία αντιστρατεύεται και ναρκοθετεί ένα νόμιμο δικαίωμα μας, αυτό της απεργίας - αποχής και ανοίγει έναν νέο κύκλο φαλκίδευσης των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, που θα κλιμακώσει τη βίαιη αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνεται εδώ και αρκετά χρόνια στο πλαίσιο του μνημονιακού ναρκοπέδιου.

Μεταξύ των άλλων αιτίων αναφορικά με την υποτονικότητα  και τη χαμηλή συμμετοχή   στον αγώνα, ακούστηκαν απόψεις που έκαναν λόγο για τις ιδιαιτερότητες στον κλάδο μας, οι οποίες παραπέμπουν στις διαθεσιμότητες που προηγήθηκαν (Ν.4172/2013) στα οκτώ μεγαλύτερα ιδρύματα και συμπλέκονταν με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την μοριοδότηση από αυτές. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το θέμα αυτό, αλλά το βέβαιο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις υποκρύπτεται ο φόβος ο οποίος απορρέει από την ανασφάλεια που φωλιάζει στο μυαλό πολλών συναδέλφων.

Έχουμε διατυπώσει τη θέση ότι δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης εν γένει, αλλά ο συγκεκριμένος νόμος δεν οδηγεί ούτε σε μια αντικειμενική αξιολόγηση, ούτε στοχεύει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών που τις έχουν ανάγκη, ούτε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αντίθετα σε συνέργειά με μια σειρά νόμων που προηγήθηκαν, υπονομεύουν και αποδυναμώνουν το δημόσιο χαρακτήρα των φορέων, που υπηρετούν το χώρο της παιδείας της υγείας της κοινωνικής πρόνοιας κ.λ.π.  

Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί με όλους τους συναδέλφους από τους άλλους φορείς του Δημοσίου και το σύνολο των Ομοσπονδιών μελών της ΑΔΕΔΥ και μέλημα μας για τη συνέχεια, είναι η αγωνιστική στήριξη όλων των συναδέλφων και η απόσυρση της Τροπολογίας και των συνεπειών της για τους προϊσταμένους που απεργούν- απέχουν από την διαδικασία της αξιολόγησης.

 Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.