Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά – Απαντάμε  στην  ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας!

Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω!

Με το νέο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά θέλει να καταργήσει το 8ωρο, να θεσμοθετήσει τη 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή μέχρι και για 6 μήνες, να διευρύνει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που είναι ήδη εκτεταμένες και στα Πανεπιστήμια, να μονιμοποιήσει την τηλεργασία, να συνδέσει το μισθό με την «απόδοση» στο δημόσιο, να προωθήσει την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, να χτυπήσει βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα. Κι όλα αυτά ως προαπαιτούμενο για τα δις του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης»!

Προκλητικά η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι με τη θεσμοθέτηση του 10ώρου προστατεύουν δήθεν το 8ωρο(!!!), ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την 4ήμερη εργασία «χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές», ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι προς όφελος μας και ότι όλα αυτά θα γίνονται "μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος". Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η "ελεύθερη βούληση" του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας.

Σε συνέχεια του πλούσιου νομοθετικού της έργου ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, μέσα στους 13 μήνες της πανδημίας, η κυβέρνηση φέρνει νέες απαράδεκτες ρυθμίσεις που τινάζουν στον αέρα την ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Γίνεται για ακόμα μία φορά ξεκάθαρο ότι το μόνο “πρωτόκολλο” που ευλαβικά τηρεί είναι αυτό των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στα Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση με τον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, προσπαθεί να διαμορφώσει μια καθημερινότητα αστυνομοκρατίας και καταστολής. Προσπαθεί να περιφρουρήσει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτωνη κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τα εργαλεία που έχουν οι δημοτικές αρχές στα χέρια τους για να διευρύνουν την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων. Επιδιώκει αδιαμαρτύρητα να αποδεχτούμε τη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα. Με σκυμμένο το κεφάλι να δεχτούμε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, να δεχτούμε την υποστελέχωση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίες με την τηλεργασία θα πάρουν και νέες μορφές.

Φέτος, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια στις 6 Μάη, με τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς θα διεκδικήσουμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέςω – Χρυσοχοϊδη, ν’ ανοίξουν τα Πανεπιστήμια για τους φοιτητές με μέτρα προστασίας, να γίνουν προσλήψεις πάσης φύσεως προσωπικού στο ύψος των αναγκών, να υπάρχει ενιαία μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Θα απαιτήσουμε αγωνιστικά να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, με όλες τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με υποδομές, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας χωρίς αποζημίωση.

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι δική μας υπόθεση!

Στις 6 Μάη απεργούμε κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη.

Δίνουμε μαζικά το αγωνιστικό μας παρών στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Μάη. Καλούμε όλους τους συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες, να ενημερώσουν τους συναδέλφους. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για νέα απεργία σε περίπτωση που τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στην Βουλή. Να πραγματοποιηθούν πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας

Με την μαζική απεργιακή μας απάντηση, δυναμώνουμε την αγωνιστική μας διεκδίκηση για:

  • Να μην φέρει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα»
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού. Ένταξη και νέων ειδικοτήτων στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. 
  • Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και η εργοδοσία δεν έχουν καμιά δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ