Πανελλαδική μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια

  #panepistimia_ksana

  Ζωντανά κι αγωνιστικά!

   Πανελλαδική μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια

  Τρίτη 13 Απρίλη

  Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για τους φοιτητές, αλλά ανοικτά για οτιδήποτε αφορά την επιχειρηματική λειτουργία και -πλέον...- και την αστυνομία.

  Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας (μόνιμες προσλήψεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα κ.ο.κ), επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη για την αδιέξοδη και αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας στις πλάτες μας, στοχοποιώντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη νεολαία. Την ώρα που τα μέτρα υγιεινής είναι πρώτη προτεραιότητα, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν απολυθεί. Την ώρα που η κυβέρνηση συκοφαντεί, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα πανεπιστήμια ως δήθεν “κέντρα ανομίας”, απολύονται εργαζόμενοι στη φύλαξη.

  Την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις έχουν αποψιλώσει τα πανεπιστήμια από πόρους και διδακτικό προσωπικό. Η ούτως ή άλλως ανεπαρκής χρηματοδότηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%. Υπάρχουν τεράστια κενά σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, δεν αναπληρώνονται ούτε καν οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται. αριθμός των συμβασιούχων εργαζομένων όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και το ποσοστό τους έναντι των μονίμων αυξάνεται σταθερά, όπως και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων, με τις κάθε είδους υποτροφίες. Η κατάσταση αυτή αφήνει το αποτύπωμά της σε όλες τις λειτουργίες των πανεπιστημίων, με τεράστιες συνέπειες στις σπουδές και την έρευνα, τη φοιτητική μέριμνα κ.ο.κ.

  Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την ένταση της καταστολής και των ταξικών φραγμών, η λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά της οποίας θα έχουν από φέτος περίπου 20-30% λιγότερες θέσεις στα πανεπιστήμια, καλείται να πληρώσει φέτος 30 εκατ. ευρώ μέσω της φοροαφαίμαξης για τα νέα μέσα και τους μηχανισμούς καταστολής στα πανεπιστήμια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 της συνολικής τακτικής κρατικής επιχορήγησης των ΑΕΙ για φέτος.

  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

  Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής παρακαταθήκης των μεγάλων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανώτατη εκπαίδευση έχουν απέναντί τους όλους εμάς που έχουμε το δίκιο των αναγκών μας με το μέρος μας. Γι' αυτό και δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα μεγάλα κενά και τις διευρυμένες ανισότητες που αφήνει η περίοδος της πανδημίας στους αυριανούς επιστήμονες που σήμερα σπουδάζουν στα πανεπιστήμια μας. Γι' αυτό και οργανωνόμαστε για να αντιπαλέψουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

  ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

  ► Μαζί με τους φοιτητές μας, οργανώνουμε δια ζώσης μαθήματα σε κάθε Σχολή, Τμήμα, εξάμηνο

  Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας

  Να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό για να καλύψουν τα πανεπιστήμια τις ανάγκες τους (που ούτως ή άλλως είναι διογκωμένες, μετά από ένα χρόνο με κλειστές τις σχολές). Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές των ιδρυμάτων για τις ανάγκες των φοιτητών. Να δοθεί λύση στο ζήτημα της μετακίνησης των υποτρόφων εργαζομένων από και προς τα εργαστήριά τους. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή όλων των φοιτητών και των εργαζομένων στους χώρους των πανεπιστημίων: τεστ, απολύμανση, ΜΑΠ, ιατρικές υπηρεσίες κ.ο.κ.

  ► Οργανώνουμε κινητοποιήσεις-παρεμβάσεις σε Πρυτανείες, Κοσμητείες, ΕΛΚΕ, ΜΟΔΙΠ κ.λπ.

  Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

  Μπλόκο στους μηχανισμούς προώθησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια

  Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, όρια φοίτησης, διαγραφές, πειθαρχικό δίκαιο. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή. Να μην εξαναγκαστεί υπηρεσιακά κανένας εργαζόμενος σε εκτέλεση καθηκόντων που απορρέουν από το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Να  μη δεχτεί κανένας εργαζόμενος να γίνει τα αυτιά και τα μάτια της καταστολής. Ούτε σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο και νέο γύρο συγχωνεύσεων/καταργήσεων σχολών και τμημάτων σε βάρος εργαζομένων και φοιτητών. Όχι στις “στρατηγικές συμφωνίες” των πανεπιστημίων με το Υπουργείο και την υλοποίηση της σύνδεσης αξιολόγησης-χρηματοδότησης.

  ► Πρωτοστατούμε για την οργάνωση της πάλης των συμβασιούχων συναδέλφων μας

  Ανοίγουμε τις πόρτες των συνδικάτων στους συμβασιούχους και τις διεκδικήσεις τους

  Οργανώνουμε καμπάνια εγγραφών στα αντίστοιχα Σωματεία και Συλλόγους

  Να σταματήσει το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας και να παραμείνουν μόνιμα στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι – οι ανάγκες μας, όπως και των ιδρυμάτων, δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα σε συμβασιούχους διδάσκοντες. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους υποτρόφους. Να μην υπάρξουν ακαδημαϊκές και οικονομικές συνέπειες για όσους, εξαιτίας της πανδημίας, αδυνατούν να ολοκληρώσουν διπλωματικές/διατριβές και να εκπληρώσουν τους όρους της υποτροφίας τους.

  Διοικητικοί, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, μέλη ΔΕΠ, συμβασιούχοι διδάσκοντες και ερευνητές,

  οργανώνουμε από κοινού τη δράση μας

  Ανεξάρτητα από ειδικότητα, αντικείμενο και σχέση εργασίας, έχουμε απέναντί μας την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης από κάθε κυβέρνηση που προσθέτει τα δικά της λιθαράκια, τη στρατηγική του κεφαλαίου για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

  Δυναμώνουμε τα Σωματεία και τους Συλλόγους μας! Συντονίζουμε τη δράση μας!

  Πολλαπλασιάζουμε και ενισχύουμε τους πυρήνες αντίστασης και αγωνιστικής διεκδίκησης

  για ό,τι έχουμε ανάγκη ως εργαζόμενοι,

  για τις σπουδές που έχουν ανάγκη οι φοιτητές μας,

  για τα πανεπιστήμια που έχει ανάγκη ο λαός.