Τελευταία Νέα

  Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι συμβασιούχοι μένουν και η ομηρία τους συνεχίζεται!

  Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες που πετά χιλιάδες συμβασιούχους στο δρόμο, την ίδια στιγμή μάλιστα που μόλις στο πρόσφατο παρελθόν έσπερνε αυταπάτες για τη μετατροπή 30.000 συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

  Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι με μια τεράστια ποικιλία εργασιακών σχέσεων (ορισμένου χρόνου έργου και εργασίας, ιδιωτικά συμφωνητικά κ.α.). Αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς και σε συνθήκες εντατικότερης εκμετάλλευσης, με απαράδεκτους δηλαδή όρους εργασίας, οι οποίοι όλο και χειροτερεύουν. Πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία, απολύσεις στο όνομα της «λήξης της σύμβασης».  Ζουν σε καθεστώς συνεχούς εργασιακής ανασφάλειας, με τη συνεχή αγωνία για την ανανέωση των συμβάσεων τους. Απολύονται τον Ιούλη για να ξαναπροσληφθούν, αν ξαναπροσληφθούν τον Σεπτέμβρη. Χτυπιέται το δικαίωμα στην άδεια. Η μητρότητα δεν προστατεύεται.

   

  Ακόμα και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» σε αυτή την κατεύθυνση κινείται. Εδραιώνει νομικά ακριβώς ως κρυμμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας, απογυμνωμένη από τα όποια δικαιώματα για τον εργαζόμενο και «ρυθμίζει» μόνο το κομμάτι της απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών.  Την ίδια στιγμή, για να μην επιβαρυνθεί η εργοδοσία με ασφαλιστικές εισφορές οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι σε νέες εκβιαστικές μειώσεις μισθών (αφού η συνολική μισθολογική δαπάνη «δεν μπορεί να αυξηθεί»).

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  συνεχίζει στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προωθώντας μέτρα με σκοπό την ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη. Το «κριτήριό» τους είναι το μικρότερο συνολικό κόστος εργασίας (δηλαδή μισθός, ασφάλιση, αποζημίωση απόλυσης, όροι δουλειάς, εργασιακά δικαιώματα) για τον εργοδότη. Το «κριτήριό» τους είναι η μεγαλύτερη δυνατή αφαίμαξη (φορολογία, εισφορές κτλ.) για τον εργαζόμενο.

  Όσο προχωρούν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα, η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτική. Στην μεγαλύτερη επιχειρηματική και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων, στην πλήρη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα, στην στενότερη σύνδεση της έρευνας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δε χωράει το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  Είναι ενδεικτικό ότι το ρεκόρ προσλήψεων για το Μάη του 2017, το οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, αφορά θέσεις εργασίας με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, αφού σχεδόν μία στις δύο νέες προσλήψεις είναι με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Ένας εργασιακός μεσαίωνας με εργαζόμενους στην ομηρία και στην ανασφάλεια, φτηνούς και ευέλικτους. Αυτό είναι το προαπαιτούμενο για την καπιταλιστική ανάπτυξη!

  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ούτε τα σχέδιά τους για εξαπάτηση, παγίδευση και διάσπαση των εργαζομένων!

  Η μόνη λύση που πραγματικά μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εργαζομένων είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Μπορούμε να τους σταματήσουμε, να αντεπιτεθούμε!

  Όλοι μαζί ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, από το δικαίωμα για ζωή με αξιοπρέπεια. Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, αλλά αυτοί που το καταπατούν.

  Διεκδικούμε:

  -          Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

  -          Άμεση αναγνώριση της υποχρέωσης καταβολής των εργοδοτικών εισφορών από τον εργοδότη

  -          Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών - Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών

  -          Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων - Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και της πρόσφατης εγκυκλίου – Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

  Οι νέες θυσίες των δικαιωμάτων μας, που απαιτεί η «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι μονόδρομος. Ο δικός μας δρόμος είναι η οργάνωση όλων των συμβασιούχων στους συλλόγους, είναι η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αποκλειστικά κρατική καθολική κοινωνική ασφάλιση στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας, ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών μας.

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας μπροστά σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι στα Ιδρύματα αλλά και στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για όλους τους εργαζόμενους, αποφασίζει την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για την Πέμπτη 29 Ιουνίου από τις 11.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης-παράστασης διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 11.30 π.μ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

  Η αναγκαιότητα συντονισμού και συνολικής ανάδειξης του ζητήματος σε όλους τους φορείς του δημοσίου τώρα που ένας μεγάλος αγώνας είναι σε εξέλιξη είναι προφανής.

  Καλούμε όλα τα μέλη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας μας από την Αττική να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά.

  Στον πόλεμο τους απαντάμε με πόλεμο! Οργανώνουμε-κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

  Για το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ