Τελευταία Νέα

  Νέα-Ανακοινώσεις

  Δεν είναι αργία, είναι απεργία!

  Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα που η εργατική τάξη τιμά τους νεκρούς της. Από το Σικάγο το 1886, στον ηρωικό Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και το 1944 στην Καισαριανή, η θυσία των εργατών φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης, του οργανωμένου αγώνα για τη διεκδίκηση καλύτερης ζωής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα και σήμερα που συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας – από τον εργάσιμο χρόνο, τους καθηλωμένους μισθούς, τα κουτσουρεμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σήμερα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων.

  Αντιπαλεύουμε την πολιτική  της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που θεωρούν την υγεία, την παιδεία, τις σπουδές των παιδιών μας ακόμα και την ίδια μας της ζωή ως κόστος. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, τα ανεπαρκή μέτρα στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, πίσω από την ακόμα παραπέρα μετατροπή του δικαιώματος στην υγεία σε εμπόρευμα, πίσω από τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και στα Πανεπιστήμια, πίσω από τη περαιτέρω ιδιωτικοοικονομική λειτουργιά των Ιδρυμάτων, πίσω από τους πλειστηριασμούς εργατικών λαϊκών οικογενειών βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Όσο το κέρδος θα γίνεται βασικό κριτήριο για τη ζωή μας, τόσο θα υπάρχει ανεργία, ανέχεια, δυστυχία, όλο και χειρότεροι όροι δουλειάς. Την ίδια περίοδο που στη χώρα μας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ.

  Σήμερα που η φωτιά του πολέμου όλο και φουντώνει στη γειτονιά μας, από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, βιώνουμε τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

  Δεν θα δεχτούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

  Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια μαζί με τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δώσαμε ένα μεγαλειώδη αγώνα για πάνω από δύο μήνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης Εκπαίδευσης.  Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 του Φλεβάρη και στις 17 του Απρίλη μας έβγαλαν ένα μπόι ψηλότερα, στρίμωξαν την κυβέρνηση. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
  • Άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, υπονομεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Καμία δίωξη για συνδικαλιστική δράση.
  • 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

  Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δε θα περάσει η προσπάθεια των κυβερνήσεων να καταργήσουν την απεργία της πρωτομαγιάς και να την μετατρέψουν σε εορταστική αργία. Οι αγώνες μας  πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν. Έχουμε συγκεντρώσει μπόλικη πείρα: Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όλες αυτές τις φωνές που μας καλούν στον δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, στο «μικρότερο κακό», στον μονόδρομο αυτόν που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές μας. Οι αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δείχνουν τον δρόμο, μας γεμίζουν με αισιοδοξία! Βάζουμε στην ημερήσια διάταξη τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη.

  ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή, εκδικητική απόφαση του Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος προχώρησε στη συνδικαλιστική δίωξη τεσσάρων φοιτητών του Τμήματος, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου, αποκλείοντας τους από την εαρινή εξεταστική περίοδο! Την ίδια απαράδεκτη στάση κράτησε ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών!

  Η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

  Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ο Πρύτανης και η Σύγκλητος αξιοποιούν το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, τον πρόσφατο νόμο – πλαίσιο που προβλέπει πειθαρχικά, διώξεις και καταστολή ενάντια στους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών.

  Η Ομοσπονδία μας στέκεται στο πλευρό των φοιτητών που αγωνίζονται απέναντι σε αυτή την πολιτική που μετατρέπει την παιδεία σε εμπόρευμα, που αναγκάζει τις οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που κλέβει τα όνειρα χιλιάδων νέων. Στεκόμαστε στο πλευρό της νεολαίας που παλεύει για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, για ένα καλύτερο μέλλον!

  Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των τεσσάρων φοιτητών!

  Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσουν!

  Προς: Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

  ΘΕΜΑ: Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων ΙΔΑΧ του Π.Δ. 164/2004

  Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

  Ενημερωθήκαμε από συναδέλφους σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα ότι υπάρχει διάκριση στην μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με τις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004, ανάλογα με το αν αυτές ήταν ορισμένου χρόνου ή έργου.

  Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  Όντως, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το άρθρο 11, παρ. 4 του Ν. 4354/2015, ως προϋπηρεσία για την μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται μόνο εκείνη που στηρίζεται σε σχέσεις εξαρτημένης εργασίας  ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Αποκλείονται έτσι, κατά βάση, οι σχέσεις εργασίας του Δημοσίου που στηρίζονται σε συμβάσεις μίσθωσης έργου, όπως επιβεβαιώνει και η Εγκύκλιος 2/31029/ΔΕΠ 6/5/2016 της  Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών («αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των συμβάσεων μίσθωσης έργου»). 

  Ωστόσο, ο Ν. 4521/2018 στο άρθρο 10, παρ. 1 ορίζει τα εξής: «Η παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 4452/2017 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Κατά τη σύναψη των συμβάσεων εργασίας των παραγράφων 1 και 2 αναγνωρίζεται μισθολογικά ως προϋπηρεσία, κατόπιν αίτησης του εργαζομένου, η προηγούμενη απασχόλησή του βάσει σύμβασης έργου, σε υπηρεσίες και φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 4354/2015 (Α 176) στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους επίσημους θεσμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παρέκκλιση του άρθρου 11 του ν. 4354/2015″.

  Σε κάθε περίπτωση, και το ίδιο το Π.Δ. 164/2004, με τις διατάξεις του οποίου μετατράπηκαν οι συμβάσεις των συναδέλφων μας από ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου και προκειμένου για την εφαρμογή του Π.Δ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3, νοείται ως:

   α) "Εργαζόμενος ορισμένου χρόνου" κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση ή σχέση έργου ή άλλη σύμβαση ή σχέση που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, η οποία έχει συναφθεί απευθείας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου και η λήξη της καθορίζεται από αντικειμενικούς όρους, όπως ιδίως παρέλευση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή αποπεράτωση συγκεκριμένου έργου ή πραγματοποίηση συγκεκριμένου αποτελέσματος.

  Είχε γίνει, δηλαδή, δεκτό ότι σε μία σχέση εργασίας πρέπει να αναζητούνται και οι πραγματικές συνθήκες εργασίας και δεν αρκεί ο χαρακτηρισμός της. Έτσι, είναι δυνατόν μία σύμβαση έργου να υποκρύπτει μία σύμβαση εργασίας. Ως τέτοιες, άλλωστε, αναγνωρίστηκαν και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου όσων συναδέλφων έγιναν ΙΔΑΧ με τις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004.

  Παρακαλούμε λοιπόν, να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προχωρήσει η μισθολογική αναγνώριση του συνολικού χρόνου υπηρεσίας των συναδέλφων ΙΔΑΧ του Π.Δ. 164/2004, ανεξάρτητα εάν αυτός διανύθηκε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, όπως άλλωστε προβλέπουν οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος.

  Τέλος, καθώς έως σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να οριστεί συνάντηση μαζί σας παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, αιτούμαστε εκ νέου την άμεση πραγματοποίηση δια ζώσης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

                       Τα προβλήματα μας δεν περιμένουν, απαιτούνται λύσεις εδώ και τώρα!

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Η Ομοσπονδία μας, μαζί με άλλες Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα Εργατικά Κέντρα, τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή!

  Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν, απαιτώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Απέργησαν γιατί η αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας ξεχείλισε το ποτήρι! Στις 28 Φλεβάρη συνενώθηκε ο αγώνας που δώσαμε για πάνω από 2 μήνες μαζί με τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές, τους γονείς, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με τους αγώνες των εργαζομένων από άλλους κλάδους, των αγροτών.

  Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη από τον πρόεδρο του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, φοιτητών που υπερασπίστηκαν την απόφαση του συλλόγου τους ενάντια στο νομοσχέδιο

  έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Συγκεκριμένα, διώκονται  ο εκλεγμένος πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου και άλλα 2 μέλη του ΔΣ, καθώς και φοιτητές που υπερασπίστηκαν την απόφαση του συλλόγου τους την Τετάρτη 21/1 και την Πέμπτη 8/2.

  Σε συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης την Παρασκευή 5 Απρίλη στα Προπύλαια και μετά την συνάντηση με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών του ΕΚΠΑ, ενόψει  της συνεδρίασης της Διοίκησης του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα 8/4, προκηρύσσουμε παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 8 Απρίλη 2024 από τις 12μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.30μ.μ.

  Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου μας, συμβασιούχου επί 19 χρόνια στο ΕΚΠΑ και μέλους του κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, Δημήτρη Αντωνίου στην ίδια θέση και με τους ίδιους όρους εργασίας.

  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΡΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

  ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ!

  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ!

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την εκδικητική απόφαση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ να προχωρήσει στην απόλυση του συμβασιούχου συναδέλφου μας Δημήτρη Αντωνίου, μέλους του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας μας.

  Θυμίζουμε ότι η απόλυσή του δρομολογήθηκε, επειδή συμμετείχε στη συμβολική κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, μαζί με φοιτητές, μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Η κινητοποίηση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν για πάνω από 2 μήνες φοιτητές και εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων.

  Ν’ ανακληθεί άμεσα η αυθαίρετη αλλαγή κλάδου του συναδέλφου μας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών!

  Όπως ενημερωθήκαμε από τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΑΣΚΤ, όσο και από τον ίδιο τον συνάδελφο, η Πρυτανεία της ΑΣΚΤ προχώρησε σε μια αυθαίρετη αλλαγή στην ειδικότητα  του συναδέλφου.

  Από την κατηγορία ΔΕ Οδηγών στην οποία επί 37 χρόνια υπηρετεί ο συνάδελφος, η Πρύτανης εξέδωσε πράξη, η οποία δημοσιεύθηκε και σε ΦΕΚ, με την οποία αλλάζει την ειδικότητά του από ΔΕ Οδηγών σε ΔΕ Οδηγών – Φυλάκων – Κλητήρων.

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την εκδικητική απόφαση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ να προχωρήσει στην απόλυση του συμβασιούχου συναδέλφου μας Δημήτρη Αντωνίου, μέλους του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας μας.

  Θυμίζουμε ότι η απόλυση του δρομολογήθηκε, επειδή συμμετείχε στην συμβολική κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, μαζί με φοιτητές, μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Η κινητοποίηση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν για πάνω από 2 μήνες φοιτητές και εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων.

  Για ακόμα μια φορά σέρνουν τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ της Cosco στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 11 Μάρτη ο Μάρκος Μπεκρής σέρνεται σε δίκη με κατηγορίες που συνδέονται με την απεργιακή κινητοποίηση που είχε ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 2021, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή την ώρα της δουλειάς.

   

  Στο τέλος της εβδομάδας καταθέτει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού. Δίνοντας συνέχεια σε μια μακρόχρονη πορεία νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων όσων κυβέρνησαν, με αυτό το νομοσχέδιο παραδίδεται πλήρως στους επιχειρηματικούς ομίλους η Ανώτατη Εκπαίδευση ως άλλο ένα πεδίο με μεγάλους τζίρους και εγγυημένη πελατεία. Μετατρέπονται ακόμη περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Οι φοιτητές και οι γονείς τους θα κληθούν να πληρώνουν όλο και περισσότερα για να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση ανάλογα με την τσέπη τους.

  Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά στις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους, τις ανάγκες των εργαζομένων. Στα 170 άρθρα του νομοσχεδίου, τα σχετικά με τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη, η οποία να δίνει απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου. Καμία αναφορά σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μας, σε γενναία αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων, σε κονδύλια για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, στην ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

  Ξεκινώντας, ένα σχόλιο σχετικά με την αντιπαράθεση που άνοιξε χτες για το ποιοι τελικά πρέπει να κληθούν στην ακρόαση των φορέων. Η κυβέρνηση θεώρησε πιο σημαντικό να καλέσει τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και να αποκλείσει τους φοιτητές κι εργαζόμενους από την συζήτηση. Εκτός του ότι είναι αποκαλυπτικό το στοιχείο αυτό σχετικά με το ποιους πραγματικά έρχεται να εξυπηρετήσει αυτό το νομοσχέδιο, φαίνεται μια προσπάθεια να κρυφτεί ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. Δηλαδή, να κρυφτεί το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια εδώ και 8 εβδομάδες δίνουν μια σημαντική μάχη ενάντια σε αυτό το βαθιά αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μάταια. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Η πλειοψηφία του λαού έχει απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης.

  Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια όπου οι προϋπολογισμοί συνήθως φτάνουν για να καλυφθούν μόνο ανελαστικές δαπάνες, όπου οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες διδασκαλίας κι έρευνας, όπου τα κτίρια είναι συχνά γερασμένα και επισφαλή. Εμείς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όταν οι γονείς μας εξομολογούνται ότι δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά στις σχολές τους, γιατί δε βρίσκουν δωμάτιο σε εστία.

  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ!

  Για πάνω από ένα μήνα, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια βρισκόμαστε στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές, τους γονείς, με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και έτσι συνεχίζουμε για να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο! Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων,  του λαού έχει απορρίψει το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση απαντά με την συκοφάντηση των αγώνων, με εκβιασμούς  και ένταση της καταστολής.

  Για πάνω από ένα μήνα, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια βρισκόμαστε στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές, τους γονείς, με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και έτσι συνεχίζουμε για να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο! Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων,  του λαού έχει απορρίψει το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση απαντά με την συκοφάντηση των αγώνων, με εκβιασμούς  και ένταση της καταστολής.

  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δρομολόγηση απόλυσης μέλους του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ και η παραπομπή σε ΕΔΕ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και δύο ακόμα μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ και εργαζομένων στο ΕΚΠΑ. Δηλώνουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα! Η ενότητα των εργαζομένων εγγυάται ότι η τρομοκρατία και οι απειλές δεν θα περάσουν!

  Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα! Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Πέμπτη 22 Φλεβάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Δίνουμε ραντεβού στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στην Θεσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 12μ στην Πλ. Γεωργίου και σε όλες τις πόλεις, για να απαιτήσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!

  Ξέρουμε καλά ότι το νομοσχέδιο τους δεν αφορά στις ανάγκες μας, τις ανάγκες  των φοιτητών, των οικογενειών τους. Και αυτό το νομοσχέδιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνολικότερης πολιτικής που θεωρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού σαν κόστος, που θυσιάζει τις ζωές και τις ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

  Το βλέπουμε καθημερινά. Τα προβλήματά μας οξύνονται και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

  Η ακρίβεια εξανεμίζει τους μισθούς και το εισόδημά μας, με δυσκολία καλύπτονται οι ανάγκες μας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές ακόμα και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, πληρώνουμε και ματώνουμε για την ενέργεια, με την τιμή της κιλοβατώρας να είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020! Τα  όποια μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί η ακρίβεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε αποτέλεσμα ανικανότητας της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, ούτε φυσικά εισαγόμενη. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που επιτρέπει σε όλους εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών και ελέγχουν τις αγορές, να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Γι’ αυτό ενώ εμείς στενάζουμε, οι 500 επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα είχαν πάνω από 25 δις κέρδη, γίνονται τεράστιες κερδοφόρες επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια».

  Ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και κρίσιμες υποδομές στην παιδεία, στην πρόνοια, στις υπηρεσίες για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες διαλέγουν να δίνουν 7 δις το χρόνο σε πολεμικές αποστολές και Νατοϊκούς εξοπλισμούς για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων, και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

  Το τεράστιο πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί και με χιλιάδες πλειστηριασμούς να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή να προγραμματίζονται.

  Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τη «μονιμοποίηση» των ελαστικών σχέσεων εργασίας δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

  Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, οι κινητοποιήσεις αγροτών για να μπορούν να μείνουν στο τόπο τους, στα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες μια σειρά κλάδων που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς θα ενωθούν  σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό την ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 28 ΦΛΕΒΑΡΗ, που ήδη απόφαση συμμετοχής, έχουν πάρει δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ΑΔΕΔΥ.

  Το σύνθημα που ακούγεται αυτό το διάστημα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι ανάγκες  των φοιτητών για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, οι ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των κολλεγιαρχών. Όπως αναδείχθηκε πέρσι, με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και το χαμό των 57 παιδιών,  οι πολιτικές που εφαρμόζονται αντιμετωπίζουν τις ίδιες μας τις ζωές σαν «κόστος». Για αυτό θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας για να μην συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να μην θρηνήσουμε αλλά θύματα στις μεταφορές αλλά και στους χώρους δουλειάς.    

  Γι’ αυτό στις 28 Φλεβάρη, απεργούμε! Δίνουμε τη δική μας απάντηση στη βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

  Απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση - Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια στο ύψος των αναγκών μας
  • 20% αύξηση στον μισθό μας - Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Μέτρα υγιεινής & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους – Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα από τη μέση Ανατολή
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

  Δεν συμβιβαζόμαστε με όλα αυτά που ζούμε και εκείνα που μας ετοιμάζουν. Με δύναμη, αποφασιστικότητα και ελπίδα, για να συνεχίσουμε πιο μαζικά με καλύτερη οργάνωση της πάλης μας.

  Τώρα είναι η ώρα της μάχης, του αγώνα!

  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

  ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ!

  ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ!

  Για πάνω από ένα μήνα, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια βρισκόμαστε στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές, τους γονείς, με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και έτσι συνεχίζουμε για να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο! Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων,  του λαού έχει απορρίψει το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση απαντά με την συκοφάντηση των αγώνων, με εκβιασμούς  και ένταση της καταστολής.

  Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα! Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Πέμπτη 22 Φλεβάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Δίνουμε ραντεβού στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στην Θεσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 12μ στην Πλ. Γεωργίου και σε όλες τις πόλεις, για να απαιτήσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!

  Ξέρουμε καλά ότι το νομοσχέδιο τους δεν αφορά στις ανάγκες μας, τις ανάγκες  των φοιτητών, των οικογενειών τους. Και αυτό το νομοσχέδιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνολικότερης πολιτικής που θεωρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού σαν κόστος, που θυσιάζει τις ζωές και τις ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

  Το βλέπουμε καθημερινά. Τα προβλήματά μας οξύνονται και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

  Η ακρίβεια εξανεμίζει τους μισθούς και το εισόδημά μας, με δυσκολία καλύπτονται οι ανάγκες μας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές ακόμα και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, πληρώνουμε και ματώνουμε για την ενέργεια, με την τιμή της κιλοβατώρας να είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020! Τα  όποια μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί η ακρίβεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε αποτέλεσμα ανικανότητας της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, ούτε φυσικά εισαγόμενη. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που επιτρέπει σε όλους εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών και ελέγχουν τις αγορές, να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Γι’ αυτό ενώ εμείς στενάζουμε, οι 500 επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα είχαν πάνω από 25 δις κέρδη, γίνονται τεράστιες κερδοφόρες επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια».

  Ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και κρίσιμες υποδομές στην παιδεία, στην πρόνοια, στις υπηρεσίες για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες διαλέγουν να δίνουν 7 δις το χρόνο σε πολεμικές αποστολές και Νατοϊκούς εξοπλισμούς για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων, και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

  Το τεράστιο πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί και με χιλιάδες πλειστηριασμούς να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή να προγραμματίζονται.

  Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τη «μονιμοποίηση» των ελαστικών σχέσεων εργασίας δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

  Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, οι κινητοποιήσεις αγροτών για να μπορούν να μείνουν στο τόπο τους, στα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες μια σειρά κλάδων που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς θα ενωθούν  σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό την ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 28 ΦΛΕΒΑΡΗ, που ήδη απόφαση συμμετοχής, έχουν πάρει δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ΑΔΕΔΥ.

  Το σύνθημα που ακούγεται αυτό το διάστημα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι ανάγκες  των φοιτητών για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, οι ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των κολλεγιαρχών. Όπως αναδείχθηκε πέρσι, με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και το χαμό των 57 παιδιών,  οι πολιτικές που εφαρμόζονται αντιμετωπίζουν τις ίδιες μας τις ζωές σαν «κόστος». Για αυτό θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας για να μην συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να μην θρηνήσουμε αλλά θύματα στις μεταφορές αλλά και στους χώρους δουλειάς.    

  Γι’ αυτό στις 28 Φλεβάρη, απεργούμε! Δίνουμε τη δική μας απάντηση στη βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

  Απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση - Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια στο ύψος των αναγκών μας
  • 20% αύξηση στον μισθό μας - Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Μέτρα υγιεινής & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους – Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα από τη μέση Ανατολή
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

  Δεν συμβιβαζόμαστε με όλα αυτά που ζούμε και εκείνα που μας ετοιμάζουν. Με δύναμη, αποφασιστικότητα και ελπίδα, για να συνεχίσουμε πιο μαζικά με καλύτερη οργάνωση της πάλης μας.

  Τώρα είναι η ώρα της μάχης, του αγώνα!

  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

  Την Τετάρτη 7 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας στον Πρύτανη του ΕΜΠ, σχετικά με την απόλυση συναδέλφου μας, ο οποίος, μετά από 18 χρόνια εργασίας στη φύλαξη του ιδρύματος και λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί, βρέθηκε χωρίς δουλειά, με αφορμή ένα γραφειοκρατικό ζήτημα που προέκυψε κατά τη υπογραφή της ανανέωσης της σύμβασής του. Την συμπαράστασή τους στον συνάδελφο εξέφρασαν με τη μαζική παρουσία τους έξω από το χώρο της συνάντησης εργαζόμενοι και φοιτητές του ΕΜΠ.

  Είχε προηγηθεί συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ, κατά την οποία ο Πρύτανης είχε δεσμευθεί να επαναπροσλάβει τον συνάδελφο, μέσω νέας προκήρυξης. Ωστόσο, ο συνάδελφος παραμένει άνεργος εδώ και 1,5 μήνα. Οι όποιες τυπικές παραλείψεις δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την μη ανανέωση της σύμβασης του συναδέλφου, ο οποίος εργάζεται τόσα χρόνια, ασκώντας με συνέπεια τα καθήκοντα του και τώρα πετιέται στον δρόμο!

  Απαιτούμε ο συνάδελφός μας να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά!

  Σε συνθήκες μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στα πανεπιστήμια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται και γίνονται όλο και χειρότερες, με αποτέλεσμα τέτοια περιστατικά να πληθαίνουν, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι να ζουν σε καθεστώς ομηρίας και συνεχούς ανασφάλειας και άγχους αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα σημάνει χειροτέρευση των όρων εργασίας μας, στο πλαίσιο των συνθηκών «ανταγωνισμού» που θα δημιουργηθούν.

  Μόνη πραγματική λύση είναι οι μαζικές, μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού στα πανεπιστήμια, η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με τη μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.

  Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρύτανης αρνήθηκε να συμμετέχει στην συνάντηση εκλεγμένο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ, απειλώντας να διακόψει τη συνάντηση! Δεν ξέρουμε την σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, πάντως ο Πρύτανης μπορεί να είναι σίγουρος ότι ούτε θα φοβηθούμε, ούτε θα κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας!

  ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

  ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 15 ΦΛΕΒΑΡΗ!

  Η ΟΔΠΤΕ χαιρετίζει το μεγαλειώδες πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8/2 στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, βούλιαξαν το κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!». Η πλειοψηφία μίλησε, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει απορριφθεί μαζικά, όχι μόνο από τους φοιτητές, αλλά από την πλειοψηφία του λαού!

  Η κυβέρνηση, αρνούμενη να αποδεχθεί ότι οι σχεδιασμοί της έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας, έθεσε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζοντας έτσι το έργο της για να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι μάσκες έπεσαν! Μέσα σε 28 άρθρα (Μέρος Δ’), η κυβέρνηση κουρελιάζει στην κυριολεξία το άρθρο 16 του Συντάγματος!

  Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων (και όχι ιδιωτικών), πέφτουν στο κενό! Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, δύνανται να ιδρύουν παραρτήματα στην Ελλάδα, μέσω franchising! Με λίγα λόγια, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική αγορά ανώτατης εκπαίδευσης ανοίγει για οποιοδήποτε ιδιωτικό και κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού!

  Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», προβλέπει ότι η πρόσβαση στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα γίνεται χωρίς κόπο, μόνο με λεφτά! Αυτό ξεκαθαρίζει η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Ενώ, για την εισαγωγή στην Ιατρική του δημόσιου Πανεπιστημίου, ο μαθητής θα χρειάζεται να γράψει 19.000 μόρια, στο ιδιωτικό θα μπαίνει αυτός που θα γράψει 9.000 μόρια και θα έχει να πληρώσει 120.000 ευρώ για τα δίδακτρα! Στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια επίσης, θα μπαίνουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, μέσω διεθνών και επί πληρωμή απολυτηρίων, καταργώντας έτσι τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

  Είναι ξεκάθαρο, ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και φραγμούς για τους πολλούς. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας, που σύμφωνα με τον Υπουργό, θα γίνει σύντομα. Συνολικά, τα δικαιώματα των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων θα δεχτούν νέα επίθεση!

  Σε ότι αφορά στην “αναβάθμιση” και “ενίσχυση”  του δημόσιου πανεπιστημίου, για την οποία κόμπαζε η κυβέρνηση, σωστά είχαμε προβλέψει ότι καμία απάντηση δεν θα έφερνε το νέο νομοσχέδιο! Καμία πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, καμία πρόβλεψη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία πρόβλεψη για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Το μόνο που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η γενίκευση διδάκτρων και στα προπτυχιακά, ενώ αυξάνει το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που θα εξαρτάται από τους δείκτες της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων από το 20 στο 30%.

  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

  Όλο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους για να κάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, των μαθητών, των γονιών τους, των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλου του λαού! Με συκοφαντίες, ψέματα, εκβιασμούς, απειλές, καταφεύγοντας στον αυταρχισμό και την καταστολή, στέλνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους εισαγγελείς στους φοιτητές και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Δεν τα κατάφερε! Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό!

  Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που είναι στον δρόμο, από τους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα με τρακτέρ σε όλη τη χώρα, από όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και δεν το βάζουν κάτω. Οι κινητοποιήσεις αυτές μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κεντρικό σταθμό την μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη. 

  Διεκδικούμε:

  • Να μην κατατεθεί στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16 – καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων - πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συναδέλφους

  Προκηρύσσουμε στάση εργασίας στις 15 Φλεβάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 11.30π.μ. στην πλ. Γεωργίου.

  Ο αγώνας των φοιτητών, ο αγώνας μας είναι δίκαιος! Και θα είναι νικηφόρος!

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καταγγέλλει απερίφραστα την απόφαση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ να προχωρήσει στην αναστολή της σύμβασης του συναδέλφου Δημήτρη Αντωνίου, μέλους του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και την εξέταση από το Συμβούλιο Διοίκησης της παύσης της σύμβασης, δηλαδή την οριστική απόλυση του, λόγω «παράνομης συμπεριφοράς» και «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος»! εστιάζοντας μάλιστα σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης!!!

  Παράλληλα, η Πρυτανεία του ιδρύματος κάλεσε σε ΕΔΕ το Διοικητικό Συμβούλιο και το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, καθώς και 2 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας για να καταθέσουν για τα παραπάνω γεγονότα

  Σύμφωνα με τον Σύλλογο του Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συμβολική κινητοποίηση του Συλλόγου, μαζί με φοιτητές, μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ έξω από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, υπήρξε διακοπή της λειτουργίας του δικτύου του ΕΚΠΑ για περίπου 1 ώρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή παραβίαση στο κτίριο, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν κλειστό.

  Παραμένει το ερώτημα πώς έγινε τελικά η διακοπή των τηλεξετάσεων…

  Απαιτούμε να σταματήσει η Πρυτανεία ΑΜΕΣΑ κάθε διαδικασία που θέτει ζήτημα απόλυσης του συναδέλφου, να σταματήσει τη «διασπορά» αστήρικτων κατηγοριών!

  Η ΟΔΠΤΕ καταγγέλλει την εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ, στον χώρο της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, που τελούσε υπό κατάληψη μετά από μαζική δημοκρατική διαδικασία Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα, σε μια ακραία κίνηση τρομοκράτησης, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν στην προσαγωγή δεκάδων φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένων σε φοιτητικούς συλλόγους.

  Αυτή είναι η απάντηση της Κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν το αυτονόητο, που παλεύουν για δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Εγκληματική είναι η πολιτική της Κυβέρνησης! Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη! Αντί να παραδεχτεί την ήττα της συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορο. Τόσες μέρες έχει επενδύσει στη συκοφάντηση, τα ψέματα και τον αυταρχισμό γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των εργαζομένων.

  Με εισαγγελείς και τρομοκρατία δεν θα τη φιμώσουν την πλειοψηφία!

  Καταγγέλουμε την πρωτοφανή καταστολή και τον αυταρχισμό που επιλέγει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους φοιτητές και τον δίκαιο αγώνα τους!

  Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες φοιτητές, χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία!

  Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό θα δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση.

  ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ

  ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

  Για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ βρισκόμαστε στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές, τους γονείς, άλλους εργαζόμενους. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και έτσι συνεχίζουμε!

  Αυτό που θέλουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια είναι οι φοιτητές να σπουδάζουν σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, που θα παρέχει πτυχία με αξία για να εργαστούν με δικαιώματα. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο θα δουλεύει με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων,  του λαού έχει απορρίψει το νομοσχέδιο με εκκωφαντικό τρόπο, γι’ αυτό επιλέγει την συκοφάντηση των αγώνων, τον εκβιασμό για "χαμένες εξεταστικές" και την ένταση της καταστολής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η παραγγελία για κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα κατά πάντων, η απόπειρα επιβολής διενέργειας εξεταστικής με ψηφιακά μέσα, οι απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης στα δημόσια ΑΕΙ.

  Με το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα των δημόσιων πανεπιστημίων. Όπως δεν αποτέλεσαν απάντηση και προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων στην κατεύθυνση της εμπορευματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, της αξιοποίησης της εκπαίδευσης ως πεδίο κερδοφορίας. Δεν αναβαθμίστηκαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να «απελευθερώσει» το κράτος από την υποχρέωση για παροχή δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών σπουδών για τους φοιτητές. Να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό το λόγο, το νομοσχέδιο δεν αφορά στις ανάγκες μας, τις ανάγκες  των φοιτητών, των οικογενειών τους.

  Το νομοσχέδιο είναι κομμάτι μιας συνολικότερης πολιτικής που από τη μία στοχεύει την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών, των μονοπωλίων και από την άλλη επιτίθεται στο εισόδημά μας, τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, μας κλέβει τη ζωή με την ακρίβεια και την αβάσταχτη φορολογία. Για αυτό, αυτή την περίοδο μαζί με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών υπάρχουν τα αγροτικά μπλόκα, οι αγώνες των εργαζομένων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, η εναντίωση στην εμπλοκή της χώρας μας στην σφαγή του λαού της Παλαιστίνης.

  Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, σηκώνουμε ανάστημα, δίνουμε μαζική μαχητική απάντηση!

  Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!

  Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Πέμπτη 8 Φλεβάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετέχουμε μαζικά στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια.

   

  Ψήφισμα για την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

  Η ΟΔΠΤΕ καταγγέλλει την εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ, χτες 1 Φεβρουαρίου, στο ΑΠΘ και την άγρια επίθεσή τους στη συνέχεια, με κρότου λάμψης που εκσφενδόνισαν πάνω στα κεφάλια εργαζόμενων, καθηγητών και φοιτητών που απαιτούσαν με συνθήματα την απομάκρυνση τους.

  Μετά το μεγαλειώδες χτεσινό συλλαλητήριο, με ολοένα αυξανόμενη την παρουσία ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας στις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ και την τρομοκρατία για να λυγίσει τον ενωτικό αγώνα φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών μέσα από τους συλλόγους τους και τις μαζικότατες συνελεύσεις τους, σε συντονισμό με τους μαθητές, τους δασκάλους τους και τους γονείς τους, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

  Αυτοί είναι! ΜΑΤ και βία ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες και πλημμυροπαθείς, εξώσεις, ΜΑΤ και συλλήψεις χαμηλοσυνταξιούχων και ΑΜΕΑ, εισαγγελείς εναντίον  μαθητών την ίδια στιγμή που πεινάνε ακόμη και αυτοί  που δουλεύουν, την ίδια στιγμή που ένα χρόνο μετά τα Τέμπη δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.

  Δεν μας τρομοκρατούν, δεν μας λυγίζουν! Είμαστε η πλειοψηφία!

  Παλεύουμε για πτυχία με αξία, για σύγχρονα προγράμματα σπουδών και υποδομές, για πανεπιστήμια στελεχωμένα με καθηγητές και εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα!
  ΟΙ δυνάμεις των ΜΑΤ, δεν έχουν καμιά δουλειά στα πανεπιστήμια! Συνεχίζουμε τη μάχη να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Δεν γυρίζουμε στον μεσαίωνα, δεν σκύβουμε το κεφάλι, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

  Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό θα δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους!

  Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα Πανεπιστήμια!

  Αφού έπεσαν στο κενό οι συκοφαντίες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές και οι εκβιασμοί περί απώλειας της εξεταστικής, η κυβέρνηση της ΝΔ καταφεύγει στον αυταρχισμό και στην καταστολή, στέλνοντας τους εισαγγελείς στους φοιτητές! Αντιμετωπίζει όσους αγωνίζονται για πτυχία με αξία, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για φοιτητική μέριμνα, ως εγκληματίες. Στόχος της είναι να συγκαλύψει το πραγματικό έγκλημα, αυτό  που διαπράττει η ίδια ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  Η πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού απαιτεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που αποτελεί μια αντιδραστική τομή για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό που θέλουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια είναι οι φοιτητές να σπουδάζουν σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο προσωπικό, στο οποίο θα δουλεύουμε με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  Μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές, τους μαθητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους γονείς τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα!

  Χρειάζεται να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά - θα μας βρουν απέναντί τους!

  • Στηρίζουμε την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στις 11π.μ. στο Υπ. Δικαιοσύνης
  • Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την 1η Φλεβάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα.

  Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασιστικά! Μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές, τους μαθητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

  Η εκπαίδευση για λίγους - για όσους έχουν να πληρώσουν - ανήκει σε προηγούμενους αιώνες!

  Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα. Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο θα δουλεύει με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και φραγμούς για τους πολλούς.

  Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορεί να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά:

  • Θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους
  • Θα ενισχύει τους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τις όποιες παροχές έχουν απομείνει σήμερα
  • Θα διατηρήσει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις διάφορων, όλο και χειρότερων μορφών και τις εργολαβίες, γιατί θα χρειάζεται ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους. Θα γενικευθούν τα φαινόμενα των παράλληλων καθηκόντων, των απλήρωτων υπερωριών. Θα έχουμε την «ελευθερία» να απασχοληθούμε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να συμπληρώσουμε τον μισθό που θα έπρεπε να παίρνουμε στο 8ωρο!

  Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

  Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους!

  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

  Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες φοιτητές - να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις. Προκηρύσσουμε στάση εργασίας στις 25 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων που έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

  Στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 11.30π.μ. στην πλ. Γεωργίου.

  Εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές, τους μαθητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους γονείς τους απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δώσαμε μια πρώτη ηχηρή απάντηση με τα μεγάλα συλλαλητήρια της προηγούμενης Πέμπτης σε όλη τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα, χρειάζεται να γίνουμε πιο πολλοί! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά!

  Αυτό που θέλουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια είναι οι φοιτητές να σπουδάζουν σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, που θα παρέχει πτυχία με αξία για να εργαστούν με δικαιώματα. Θέλουμε  ένα πανεπιστήμιο στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο θα δουλεύει με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου ΔΕΝ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορεί να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά:

  • Θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους
  • Θα ενισχύει τους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τις όποιες παροχές έχουν απομείνει σήμερα
  • Θα διατηρήσει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις διάφορων, όλο και χειρότερων μορφών και τις εργολαβίες, γιατί θα χρειάζεται ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους. Θα γενικευθούν τα φαινόμενα των παράλληλων καθηκόντων, των απλήρωτων υπερωριών. Θα έχουμε την «ελευθερία» να απασχοληθούμε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να συμπληρώσουμε τον μισθό που θα έπρεπε να παίρνουμε στο 8ωρο!

  Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων.

  Αντί για ευκαιρίες, δημιουργεί νέα εμπόδια και φραγμούς για τους πολλούς. Πρόκειται για ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας με τις αγωνίες και τα όνειρα των νέων παιδιών και των οικογενειών τους, όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν. Όταν με τις πανελλαδικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου, το εθνικό απολυτήριο και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα κόβει τον δρόμο προς τα ΑΕΙ σε ακόμα περισσότερους μαθητές.

  Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που προηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και διευκόλυναν το άνοιγμα των πανεπιστημίων προς την επιχειρηματική δραστηριότητα. Με ευθύνη όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τα σημερινά κρατικά πανεπιστήμια λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, μετρώντας «κέρδη και ζημιές» και κάνουν περικοπές, στέλνοντας τον λογαριασμό στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

  Το νέο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ελευθερία, ούτε με την πρόοδο. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε οποιαδήποτε βαθμίδα και στρατιές πτυχιούχων ανέργων είναι οπισθοδρόμηση και πραγματικός αναχρονισμός! Η εκπαίδευση για λίγους - για όσους έχουν να πληρώσουν - ανήκει σε προηγούμενους αιώνες. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

  Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας καλεί όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, όλες και όλους τους συναδέλφους να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Σε αυτή την κατεύθυνση:

  • Προκηρύσσουμε στάση εργασίας στις 18 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 11.30π.μ. στην πλ. Γεωργίου.
  • Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου. Να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, να προχωρήσουν σε πλατιά ενημέρωση των συναδέλφων, να κάνουν παρεμβάσεις στις Πρυτανικές Αρχές και στις Συγκλήτους, να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους άλλους συλλόγους των πανεπιστημίων.

  Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους!

  Η ΟΔΠΤΕ καταγγέλλει την εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στις 15/1 μέσα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μέρα που οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τους είχαν αποφάσεις κατάληψη. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν κλοπ και χημικά απέναντι σε φοιτητές, εκλεγμένους συνδικαλιστές των εργαζομένων, ερευνητές  καθώς και τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητών και των εργαζομένων του ΕΜΠ, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν.

  Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν.Την ώρα που που ερχόμαστε από ένα πετυχημένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει εκφράσει την εναντίωση της  απέναντι στο ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση επιλέγει την καταστολή. Αντί για καθηγητες που λείπουν από το ΕΜΠ (221 λιγότεροι από το 2009 σύμφωνα με το Συμβούλιο Ιδρύματος), αντί να υπάρχουν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά, η κυβέρνηση επιλέγει να στείλει τα ΜΑΤ. 

  Οι εργαζόμενοι δίνουμε μαζί τη μάχη με τους φοιτητικούς συλλόγους, δε σκύβουμε το κεφάλι! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο! Τα αιτήματα μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι δίκαια. Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό θα δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους!

  Όλοι στα συλλαλητήρια στην Αθήνα την Πέμπτη 18/1 στις 12:00 στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12:00 στην Καμάρα και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας!

  Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων!

  Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση μέσα στον Γενάρη το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»! Με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις,  θα περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων) και παρεμβάσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως την απελευθέρωση των ΕΛΚΕ από τη "γραφειοκρατία" με λιγότερη κρατική σύνδεση, την «προσέλκυση διεθνούς πελατείας», τη «χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών από ιδιωτικά funds».

  Προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική τους και για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν διστάζουν να κάνουν και το Σύνταγμα «κουρελόχαρτο». Παρακάμπτουν το άρθρο 16, το οποίο απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αξιοποιούν το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι οι διακρατικές και ευρωπαϊκές συμφωνίες υπερτερούν του Συντάγματος. Η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και οι διακρατικές συμφωνίες γίνονται για ακόμα μία φορά «δούρειος ίππος» για να περνάνε αντιλαϊκές πολιτικές, αυτή τη φορά για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  Εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, της ανεπάρκειας των υποδομών, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ξέρουμε καλά ότι η λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων δεν θα φέρει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

  • Δεν θα δώσει λύσει στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με μόνιμες προσλήψεις, ούτε θα προβλέπει μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δε θα αντιμετωπίσει το πιο ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύουμε, τα παράλληλα καθήκοντα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις απολύσεις συναδέλφων μας συμβασιούχων, την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους.
  • Δε θα προβλέπει γενναία αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων, ούτε κονδύλια για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, ώστε να μη ρισκάρουν τη ζωή τους φοιτητές κι εργαζόμενοι σε γερασμένα και προβληματικά κτίρια.
  • Δεν θα δίνει λύση και διέξοδο στις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, ενισχύοντας τη φοιτητική μέριμνα. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά για στέγαση, σίτιση, για όλα τα απαραίτητα για τις σπουδές, σπρώχνοντας τους φοιτητές στο μεροκάματο και τις οικογένειές τους σε στερήσεις.

  ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΙΣ “ΑΥΞΗΣΕΙΣ” - ΚΟΡΟΪΔΙΑ! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ!

  ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
  ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
  ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 12:30 μμ

  ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ!

  ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

   Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ και τα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ βαπτίζουν το κρέας – ψάρι και μιλάνε για... αυξήσεις – μαμούθ στο δημόσιο, οι εργαζόμενοι δε μπορούμε να βγάλουμε το δεκαπενθήμερο! Οι “αυξήσεις” που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο μεταφράζονται σε σαράντα ευρώ το μήνα καθαρά στο χέρι για κάθε δημόσιο υπάλληλο, είναι σε μέσο όρο 5,53% κι απέχουν πολύ από το 16,65%, για να εξομοιωθούν με αυτές του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή που:

  • οι απώλειες του ονομαστικού μας μισθού την περίοδο 2008 – 2020 ξεπέρασαν το 25%
  • οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, με την αύξηση στα τρόφιμα τα τελευταία χρόνια να είναι στο 28,8%, στη στέγαση στο 18,7% και στις μεταφορές στο 15,8%
  • η περαιτέρω εμπορευματοποίηση κρίσιμων τομέων (Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός) μας αναγκάζει να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ!

   Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πρόσφατες ρυθμίσεις, νομιμοποίησε τις τεράστιες μισθολογικές απώλειες όλων των προηγούμενων χρόνων (ν. 4024/2011, ν. 4354/2015). Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν επικαλούνταν τις δημοσιονομικές αντοχές, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει χρήμα… και επομένως δεν έχουμε δικαίωμα να ζητάμε αυξήσεις, προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μας.

  Όλοι μας όμως βλέπουμε πως ξεχνάνε τις δημοσιονομικές αντοχές όταν πρόκειται για ΝΑΤΟικές δαπάνες, για διευκολύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, για τα ή πάρτι των εργολάβων σε υπηρεσίες του δημοσίου κλπ. Δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση! Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουμε φτάσει στα όριά μας!

  Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία. Όχι στα μπόνους και τα ειδικά επιδόματα που ξεχωρίζουν τους εργαζόμενους σε κατηγορίες. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
  • Κατάργηση της διάκρισης που υπάρχει στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όπου οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.
  • Κατάργηση του χαρατσιού 2% της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
  • Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η «παγωμένη» διετία 2016-2017.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.
  • Πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για την ένταξη του υπαλλήλου σε μισθολογικό κλιμάκιο κατά τον διορισμό του στο δημόσιο.
  • Πλήρη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία.
  • Επέκταση και χορήγηση χωρίς καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο σύνολο των υπαλλήλων.
  • Μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας συμβασιούχων σε αορίστου

   Προκηρύσσουμε παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη από τις 11.30πμ έως τη λήξη του ωραρίου 
  και καλούμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30μμ στο Υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37)

   

  odpte afisa 6 dec

  Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και
  ομοσπονδιών του δημοσίου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας
  Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), στην
  οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από 11 Ομοσπονδίες και 64
  σωματεία από τους Δήμους και την Περιφέρεια, την Εκπαίδευση, την
  Υγεία, άλλους χώρους και υπηρεσίες του Δημοσίου.

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη στις 6.30μ.μ. στο ξενοδοχείο Novotel, στην αίθουσα Πλειάδες τους εκλεγμένους όλων των Ομοσπονδιών, των Δ.Σ. των Σωματείων της Αττικής, κάθε εργαζόμενο στο δημόσιο που καταλαβαίνει την ανάγκη να ανέβει η συλλογική διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική που επιδεινώνει τους όρους δουλειάς και ζωής μας.

   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα πανεπιστήμια. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να μιλούν για σύγχρονη εκπαίδευση και ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν και αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά ξαναβλέπουμε τις ανάγκες φοιτητών κι εργαζομένων να μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, στο πλαίσιο της σταθερής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

  Δεν μπορούμε να  μένουμε θεατές στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ! Δεν ανεχόμαστε τις φρικιαστικές εικόνες σαν και αυτές των νεκρών παιδιών από το έγκλημα του βομβαρδισμού σε νοσοκομείο της Γάζας, σε σχολεία του ΟΗΕ. Κάθε 20 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί, κάθε μέρα που περνάει μια πόλη βομβαρδίζεται και καταστρέφεται ολοσχερώς οδηγώντας όσους Παλαιστίνιους επιζήσουν σε διωγμό από τον τόπο τους.

  Συνεχίζουμε μαχητικά!

  Όλοι στη συγκέντρωση σωματείων και φορέων ενάντια στο μακελειό στην Παλαιστίνη και στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο! 

  Τετάρτη 1 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην Νέα Ιωνία, στην πλατεία Σημηριώτη 

  Συνάδελφε/συναδέλφισσα,

  Οι αποφάσεις δεκάδων σωματείων και ομοσπονδιών, η γενική αντίδραση και κατακραυγή του λαού και της νεολαίας για την «πανευρωπαϊκή φασιστική συνάντηση», οδήγησε έστω και πολύ καθυστερημένα την κυβέρνηση να απαγορεύσει αυτήν την προκλητική επιδίωξη των μαντρόσκυλων του συστήματος. Το έκανε όμως σε μια λογική «Πόντιου Πιλάτου» αφού η Αστυνομία απαγόρευσε κάθε συνάντηση, εξισώνοντας τους εγκληματίες δολοφόνους με τους μαζικούς φορείς του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του εργατικού – λαϊκού κινήματος και στη αντιμετώπιση του φασισμού. Επιβεβαιώθηκε πως μπορούμε και να τους απομονώσουμε και να τους μπλοκάρουμε. Εμείς έχουμε τη δύναμη, γιατί έχουμε το δίκιο!

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του συναδέλφου Ζαχαρία Τριγάζη.

  Ο Ζαχαρίας Τριγάζης υπήρξε για σειρά ετών πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

  Συνδικαλιστής με έντονη δράση, αγωνίστηκε για τις αρχές του, καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και της συνδικαλιστικής του πορείας, με αφοσίωση και δυναμισμό. Ιδιαίτερα μαχητικός ήταν πάντα παρών σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.

  Με αισθήματα βαθιάς θλίψης αποχαιρετούμε τον Ζαχαρία, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και συμπαραστεκόμαστε στο βαρύ τους πένθος.

  Ζαχαρία, καλό σου ταξίδι…

  Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

  Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται,  να είναι έννοια της κυβέρνησης η ψήφιση νόμου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

  Δεν πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Να το αποσύρει η κυβέρνηση άμεσα!

  «Ακραία επικίνδυνη» η πολιτική της κυβέρνησης και όχι τα καιρικά φαινόμενα!

  Αλληλεγγύη στον λαό της Θεσσαλίας!

  Η ΟΔΠΤΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους πληγέντες της Θεσσαλίας, τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων. Η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν είναι δραματική. Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μίας ανείπωτης καταστροφής. Ήδη από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία μετράμε απώλειες συνανθρώπων μας, καταστροφές σπιτιών, περιουσιών.

  Χωριά σε ολόκληρη την Θεσσαλία μετατράπηκαν σε λίμνες από την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, την ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, τα ακαθάριστα ρέματα.

  Είναι απαράδεκτο το 2023, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και με τις πρώτες βροχές να πνιγόμαστε! Μας εξοργίζουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα θύματα της καταστροφής, ενώ βρήκε χρόνο να μιλήσει για την “αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας”, που στηρίζεται ακριβώς πάνω στην πολιτική που τσακίζει σε όλους τους τομείς τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Είναι πλέον ξεκάθαρο: Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, αλλά και μια ακραία επικίνδυνη πολιτική που αφήνει ανυπεράσπιστους τον λαό και τη νεολαία.

  Ούτε τα Πανεπιστήμια μας έμειναν ανεπηρέαστα από την κακοκαιρία!

  Τα νερά κατέκλυσαν τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στον Βόλο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του σε 4 διαφορετικές πόλεις, αφού δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των φοιτητών και εργαζομένων!

  Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας τα προαύλια μετατράπηκαν σε πισίνες, ενώ σε άλλα ιδρύματα της Αθήνας αίθουσες και αμφιθέατρα πλημμύρισαν μετά από μια βραδινή βροχή.

  Τη στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, η σύγκλητος του ΑΠΘ με μια σοκαριστική ανακοίνωση ενημέρωσε ότι δεν είναι "πλήρως ασφαλή" τα κτίρια και οι υποδομές που στεγάζουν 41 τμήματα και πάνω από 85.000 φοιτητές και δεκάδες εργαζόμενους!

  Οι ευθύνες είναι τεράστιες!

  Στις εικόνες των πλημμυρισμένων ιδρυμάτων βουλιάζουν τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για το "σύγχρονο", "ψηφιακό" και "ασφαλές" Πανεπιστήμιο. Αυτή η πολιτική αφήνει ανυπεράσπιστους φοιτητές και εργαζόμενους γιατί υπερασπίζεται το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

  Απαιτούμε:

  • Άμεσο απεγκλωβισμό όσων ακόμα βρίσκονται σε πλημμυρισμένα χωριά και γειτονιές.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων, με ενίσχυση των υπαρχουσών και τη δημιουργία έκτακτων δόμων υγείας.
  • Πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, μαγαζιά.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης των ζημιών σε όλα τα Πανεπιστήμια.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση και να ξεκινήσει ο έλεγχος όλων των υποδομών των ιδρυμάτων, να παρθούν έκτακτα αντιπλημμυρικά μέτρα και να αναπτυχθεί σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης.

  Τώρα είναι ώρα δράσης! Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

  Είναι ώρα λαϊκής δράσης ξανά. Οι πρώτες ώρες και μέρες είναι δύσκολες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

  Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης με τελική αποστολή το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Να ορίσουν ώρες παράδοσης και να δημιουργήσουν συγκεκριμένο σημείο-χώρο για να γίνει η συγκέντρωση των ειδών.

  Τα είδη που συγκεντρώνουμε είναι αυστηρά τα εξής:

  • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους
  •  Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμούς
  • Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.α), φρυγανιές – παξιμάδια, μπισκότα – κρουασάν – μπάρες δημητριακών – παστέλια, γάλα σε σκόνη)
  •  Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας)
  • Φακούς

  Ήδη, υπάρχουν πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Θα υπάρξει και νέα ενημερωτική ανακοίνωση για τις ημέρες και ώρες συγκέντρωσης ειδών των Συλλόγων για όσους συναδέλφους το επιθυμούν.

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Θεωρούμε απαράδεκτη την αντισυναδελφική και αυταρχική στάση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντήρησης των Εγκαταστάσεων του ΕΜΠ, ο οποίος αναίτια προχώρησε σε πειθαρχική δίωξη συναδέλφισσας.

  Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

  Α. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα δύο αξιολογήσεις. Αυτή του έτους 2022 κι αυτή του έτους 2023.

  Β. Η αξιολόγηση του έτους 2022 γίνεται με τον παλιό νόμο. Για την αξιολόγηση αυτή είναι σε ισχύ η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ.

  Γ. Η αξιολόγηση του έτους 2023 γίνεται με το νέο νόμο. Για την απεργία-αποχή από αυτή την αξιολόγηση η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της προκήρυξης της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια, προκήρυξαν οι ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων και η ΟΔΠΤΕ. Για την αξιολόγηση αυτή είναι σε ισχύ η απεργία-αποχή της ΟΔΠΤΕ

  Κατά συνέπεια, ως εργαζόμενοι που συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή πρέπει να καταθέσουμε δύο δηλώσεις συμμετοχής σε αυτή, μία για το έτος 2022 και μία για το έτος 2023. Η πρώτη θα πρέπει να είναι με αναφορά στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ και η δεύτερη με αναφορά στην απεργία-αποχή της ΟΔΠΤΕ.

  Επισυνάπτονται οι δύο φόρμες δηλώσεων απεργίας-αποχής, με αναφορά στο όνομα του αρχείου στο έτος που αφορούν.

  Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, και συγκεκριμένα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου, επειδή υπερασπίστηκαν την απόφαση  της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους να κινητοποιηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη!

  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

  Η κυβέρνηση έφερε με τον ν. 4940/2022 τη «νέα» αξιολόγηση, την οποία χαρακτηρίζει «μεταρρύθμιση – τομή», καθώς - όπως λέει - θα οδηγήσει στη «βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα» (άρθρο 1) και στην επιβράβευση των «παραγωγικών» Δημοσίων Υπαλλήλων με μπόνους, το οποίο θα φτάνει μέχρι και το 15% του μισθού τους (άρθρο 23). Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απαιτηθεί και να επιτευχθεί η ανάκληση των ρυθμίσεων του ν. 4940/2022, που αφορούν στην «αντιδραστική» στοχοθεσία και «αξιολόγηση» για τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και όλων των δημοσίων υπηρεσιών και την ακύρωση της εφαρμογής τους και συγκεκριμένα στην προκήρυξη «απεργίας-αποχής» για όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και προϊσταμένους, από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον ν.4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023.

  ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

   ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ!

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

  Από την ώρα που έγινε γνωστό το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε την ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, παρακολουθούμε συγκλονισμένοι το μέγεθος της τραγωδίας.

  Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.  

  Μας κατακλύζει όμως οργή και αγανάκτηση, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να χάνονται έτσι άνθρωποι εξαιτίας της απουσίας συστημάτων ασφάλειας και υποδομών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα. Πως γίνεται η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει στο ζύγι κόστους – οφέλους, πως η ασφάλεια των μεταφορών θυσιάζεται για να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που τις εκμεταλλεύονται. Γιατί αυτή είναι πραγματική αιτία για τη σημερινή τραγωδία, το ανελέητο κυνήγι του κέδρους που υπαγόρευσε την απελευθέρωση των μεταφορών και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», η κυβέρνηση εισάγει προς ψήφιση διάταξη που τροποποιεί το άρθρο 30 του ν. 1264/1982 και δίνει η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να στέλνει στα δικαστήρια μια απεργία εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, αν δεν το πράξουν οι πρυτάνεις! Ανάλογη δυνατότητα δίνει και στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για απεργία εργαζομένων   σε οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης αν δεν το έχει πράξει ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης.

  Το προηγούμενο διάστημα ο γνωστός ακροδεξιός πολιτευτής Θ. Τζήμερος, με διάφορες εμετικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπάθησε να κατασυκοφαντήσει και να επιτεθεί στις αποφάσεις που είχαν πάρει τόσο η Ομοσπονδία μας, όσο και ο Σύλλογος του ΕΜΠ, οι οποίες καλούσαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο πλαίσιο και την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα Ιδρύματά μας. Ταυτόχρονα, στοχοποιεί προσωπικά τόσο την Πρόεδρο της ΟΔΠΤΕ, Νίκη Χρονοπούλου, όσο και την Πρόεδρο του Συλλόγου του ΕΜΠ, Αλεξάνδρα Παλαιού, με απειλές και υβριστικές επιθέσεις.

  Η Ομοσπονδία και οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, παλεύουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες ενάντια στις διαχρονικές πολιτικές που υπονομεύουν το Δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Το τελευταίο δε χρονικό διάστημα ενάντια στον Νόμο Κεραμέως που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε πολυκατάστημα, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις,  καταντά τα πτυχία πιστοποιητικά δεξιοτήτων, έχοντας σαν απάντηση σε όλα τα προβλήματα τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία.

  Μάλλον αυτό  πείραξε τον Τζήμερο και τους όμοιους τους, που ανέλαβαν τη βρώμικη δουλειά να καθυβρίζουν, να συκοφαντούν και να απειλούν τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Με τέτοιες αθλιότητες, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους και τον λαό ότι τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να πουλιούνται και να αγοράζονται (παιδεία, υγεία κτλ). Πιστεύουν πως θα μας τρομοκρατήσουν, πως θα μας εξαναγκάσουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για Δημόσιο Δωρεάν  Πανεπιστήμιο, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατάργηση όλων των επισφαλών εργασιακών σχέσεων, για αξιοπρεπείς μισθούς. Φαντάζονται πως θα σταματήσουν τον αγώνα του λαού για μια καλύτερη ζωή. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη!

  Η Ομοσπονδία μας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των λαών της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου και όλων των γειτονικών χωρών που επλήγησαν από τον τεράστιο σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φλεβάρη.

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Μας γεμίζουν θάρρος και αισιοδοξία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μαζικά απέργησαν στις 9 Νοέμβρη, που πλημμύρισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην συμβιβαστούν με την ανέχεια, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια.

  Έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την αντιλαϊκή πολιτική, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και οδηγεί σήμερα 7 στους 10 εργαζόμενους στο να έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής λόγω της ακρίβειας και της κοροϊδίας του «καλαθιού», στο δυσβάστακτο κόστος πληρωμής του ρεύματος, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια έχουν στήσει πάρτι κερδών.

  Τώρα, με μεγαλύτερο κουράγιο και ορμή, είναι ώρα να εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας για αυξήσεις στους μισθούς, για να έχουμε φθηνό ρεύμα και βασικά αγαθά. Για ν’ ακυρώσουμε στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, όπως τον νόμο Χατζηδάκη, ν’ απαντήσουμε στην καταστολή, την τρομοκρατία.

  Ο θάνατος του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη μας γεμίζει οργή και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Καμία συγκάλυψη! Δε θα δεχτούμε καμία αποποίηση ευθυνών, καμία υπεκφυγή, καμία επίκληση στην “κακιά την ώρα” ή σε "έλλειψη εκπαίδευσης" των αστυνομικών.

  Το νέο 15μελές Κεντρικό Συμβούλιο που προέκυψε από το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, ολοκλήρωσε τη συγκρότησή του σε σώμα στη δεύτερη συνεδρίαση στις 7 Δεκεμβρίου 2022 και
  έχει την παρακάτω σύνθεση:

  Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε!

  Καμία ανοχή – καμία αναμονή! Δεν προσαρμοζόμαστε στη βαρβαρότητά τους!

  Οργανώνουμε τον αγώνα μας  για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή!

  Την Τρίτη 18 Οκτώβρη, φοιτητής έπεσε από το περβάζι παραθύρου του τρίτου ορόφου στο ΑΠΘ λόγω του τρομερού συνωστισμού που επικρατούσε στην αίθουσα! Να ποια είναι η «ασφάλεια» για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση!

  Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ καταγγέλλει τη νέα επίθεση καταστολής και τρομοκράτησης ενάντια στους απεργούς στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στη Θεσσαλονίκη, σήμερα το πρωί με ΜΑΤ, χημικά  και συλλήψεις απεργών εργαζομένων.