Τελευταία Νέα

  Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, όλους τους εργαζόμενους, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους που εκφράζουν με όλους τους τρόπους την αντίθεσή τους στην είσοδο της αστυνομίας, την ένταση της καταστολής στα ιδρύματα και διεκδικούν τα δικαιώματά τους! Από κοινού φοιτητές κι εργαζόμενοι στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Να καταργηθεί τώρα η πανεπιστημιακή αστυνομία! Να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα Πανεπιστήμια!

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Όλοι μας βιώνουμε την αγωνία των επόμενων μηνών. Η πρωτοφανής ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των οικογενειών μας, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα, η κρίση, ο φόβος του πολέμου, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι αφόρητο βάρος στις πλάτες μας! Βάρος που δε μπορούμε πλέον να αντέξουμε!

  Δεν αρκούν τα ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, τα διάφορα pass και vouchers, με τις δήθεν αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου (οι οποίες αφορούν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης). Δεν είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπιστεί η ακρίβεια αν δεν στηριχθεί το εισόδημα με αυξήσεις στους μισθούς, με μειώσεις και πλαφόν στις τιμές, με κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ενεργειακή φτώχεια χωρίς σχέδιο αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων, χωρίς κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

  Τη στιγμή που στενάζουμε από τα βάρη της ακρίβειας, που δεν επαρκεί το προσωπικό των ιδρυμάτων, που δεν υπάρχουν εστίες, η κυβέρνηση επιλέγει να ξοδεύει 50 εκατομμύρια € για την πανεπιστημιακή αστυνομία! Μαζί προχωράει και η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο, παρά την απόρριψή του από τους φοιτητές, τους καθηγητές, και τους εργαζόμενους των Ιδρυμάτων. Ξέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να δυναμώσει η αντίδραση μας ενάντια στο χτύπημα των όρων εργασίας μας, το βάθεμα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας, το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας, τα περαιτέρω οικονομικά εμπόδια που μπαίνουν στις σπουδές των φοιτητών, της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης. Ξέρουν ότι δε θα ανεχτούμε το νέο επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ με μάνατζερ και συμβούλια διοίκησης. Όσο περισσότερο το Πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες μας τόσο θα χρειάζεται και τους “μπράβους” του για να θωρακίσει την επιχειρηματική του λειτουργία.

  Εδώ και ενάμιση χρόνο μαζί με τους φοιτητές εμποδίζουμε στην πράξη την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οδηγώντας την από αναβολή σε αναβολή! Αυτή είναι η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε αντίθεση με τις πρυτανικές αρχές που αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες συναινώντας στην καταστολή.

  Το κάνουμε ξεκάθαρο: η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα Πανεπιστήμια!

  «Εγκληματίες» δεν είναι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται αλλά η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια! Εγκληματική είναι αυτή η πολιτική που δίνει 600 εκατομμύρια ευρώ για την «αριστεία» και ψίχουλα για υποδομές, αναλώσιμα, εστίες. Εγκληματική είναι η πολιτική που έχει αφήσει τα πανεπιστήμια με μειωμένο το μόνιμο διοικητικό προσωπικό κατά 50% την τελευταία δεκαετία, να έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2006. Εγκληματική είναι η πολιτική που μπάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια και πετάει έξω εκατοντάδες συναδέλφους μας που δουλεύουν στην καθαριότητα. Εγκληματική είναι η πολιτική που αφήνει τα ιδρύματα χωρίς επαρκές προσωπικό φύλαξης  (όπως στην περίπτωση του ΕΜΠ, πανεπιστημίων γιατί έχει αφήσει 32 (!) φύλακες να φυλούν και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και το συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων). Έγκλημα είναι να αναγκάζεται το 40% των φοιτητών να δουλεύει προκειμένου να τα βγάλει πέρα με το αυξημένο κόστος σπουδών, με τραγικές συνέπειες στις σπουδές και τη γνώση που αποκομίζουν.

  Η ένταση του αυταρχισμού δεν είναι τυχαία. Στο στόχαστρο έχει τους αγώνες μας σε μια περίοδο που η αντιλαϊκή πολιτική δυναμώνει και η δυσαρέσκεια φουντώνει. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και οι αγώνες των εργαζομένων όπως στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», προηγούμενα στην COSCO. Έτσι αντιμετώπιζαν όλες οι κυβερνήσεις όσους αγωνίζονται για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Στη «νομιμότητα» της πανάκριβης «δωρεάν παιδείας», της απλήρωτης δουλειάς, του αυταρχισμού, των μαζικών παρακολουθήσεων αντιτάσσουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας!

  Καμία αναμονή! Τώρα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η οργανωμένη πάλη σε κάθε ίδρυμα, ο κοινός αγώνας των φοιτητών μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών!

  Διεκδικούμε:

  • Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως;-Χρυσοχοΐδη Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. 
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας.
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Πανεπιστήμια.
  • Μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου.
  • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς

  Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη στο Υπουργείο Οικονομικών, με προσυγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια.

  Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη στις 19:00 στα Προπύλαια.