Τελευταία Νέα

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Μας γεμίζουν θάρρος και αισιοδοξία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μαζικά απέργησαν στις 9 Νοέμβρη, που πλημμύρισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην συμβιβαστούν με την ανέχεια, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια.

  Έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την αντιλαϊκή πολιτική, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και οδηγεί σήμερα 7 στους 10 εργαζόμενους στο να έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής λόγω της ακρίβειας και της κοροϊδίας του «καλαθιού», στο δυσβάστακτο κόστος πληρωμής του ρεύματος, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια έχουν στήσει πάρτι κερδών.

  Τώρα, με μεγαλύτερο κουράγιο και ορμή, είναι ώρα να εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας για αυξήσεις στους μισθούς, για να έχουμε φθηνό ρεύμα και βασικά αγαθά. Για ν’ ακυρώσουμε στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, όπως τον νόμο Χατζηδάκη, ν’ απαντήσουμε στην καταστολή, την τρομοκρατία.

  Πίσω από κάθε πρόβλημα και αδιέξοδο της καθημερινότητάς μας, πίσω από τη φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη επιθυμία για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Για την αύξησή τους νομοθετούν όλες οι κυβερνήσεις. Γι αυτό περιορίζουν όλο και περισσότερο τα δικαιώματά μας. Για να προστατέψουν αυτά τα κέρδη εντείνουν την καταστολή.

  Αυτό ακριβώς αποδεικνύει και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση παίρνει από τους εργαζόμενους και το λαό 57 δις σε φόρους, και μας γυρίζει ψίχουλα με pass και επιδόματα! Έρχονται νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματά μας. Την ίδια στιγμή μοιράζονται αφειδώς στους επιχειρηματικούς ομίλους 14 δις ευρώ.

  Στο ίδιο μοτίβο κινείται ο προϋπολογισμός και για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα τελευταία 13 χρόνια η χρηματοδότηση για την παιδεία μειώθηκε κατά 70% (κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ). Από το ΑΕΠ της χώρας δίνεται για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μόλις το 0,9%! Οι διοικήσεις των σχολών ήδη δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν έστω και βασικές λειτουργικές δαπάνες όπως η θέρμανση.

  Είναι τουλάχιστον κοροϊδία η κυβέρνηση να αναφέρει ότι «έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία» των ιδρυμάτων, όταν προβλέπει συνολικά 182 εκατ. ευρώ για τους προϋπολογισμούς 24 ΑΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ, με 427 τμήματα και 430 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών! Χρήματα που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό, υποδομές, φοιτητική μέριμνα.

  Εκατομμύρια πάνε κι έρχονται, αλλά όχι για τις ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών. Και τελικά "πού πάνε τα λεφτά"; 604 εκατ. δίνονται στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ. 50 εκατ. για πανεπιστημιακή αστυνομία, 20 εκατ. για τη διαφήμιση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα, 13 εκατ. για να αποσπάσουν την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των φοιτητών, 90 εκατ. για τους εκτελεστικούς διευθυντές! Τελικά... λεφτά υπάρχουν μόνο για τις business τους, τους εργολάβους και την καταστολή!

  Οι εργαζόμενοι απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στην ακρίβεια, στη φτώχεια, στις πραγματικές ανάγκες. Αντίθετα, αυξάνει συνεχώς τους φόρους που μας βαραίνουν, για να χαρίζει απλόχερα στους λίγους όσα χρειάζονται για να κερδοφορούν σε βάρος μας.

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορούμε να δείχνουμε ανοχή. Ούτε αναμονή για αυτούς που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Από την πείρα μας ξέρουμε ότι κάθε κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη και τη δυναμώνει. Από αυτούς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα.

  Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!

  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ το ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, στις 12:30 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΘΗΝΑ και στις 12:30 στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Απαιτούμε:

  • Αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα. Καταβολή ΑΜΕΣΑ του δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.
  • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή στα ιδρύματα.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος – πλαίσιο. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Γενναία αύξηση στην κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης ενοικίου για τα λαϊκά στρώματα, τους φοιτητές,.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία των λαϊκών νοικοκυριών.