Τελευταία Νέα

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

  Από την ώρα που έγινε γνωστό το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε την ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, παρακολουθούμε συγκλονισμένοι το μέγεθος της τραγωδίας.

  Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.  

  Μας κατακλύζει όμως οργή και αγανάκτηση, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να χάνονται έτσι άνθρωποι εξαιτίας της απουσίας συστημάτων ασφάλειας και υποδομών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα. Πως γίνεται η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει στο ζύγι κόστους – οφέλους, πως η ασφάλεια των μεταφορών θυσιάζεται για να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που τις εκμεταλλεύονται. Γιατί αυτή είναι πραγματική αιτία για τη σημερινή τραγωδία, το ανελέητο κυνήγι του κέδρους που υπαγόρευσε την απελευθέρωση των μεταφορών και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.

  Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, για τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις στα τεχνικά έργα, όπως και για την επικύρωση της συμφωνίας πώλησης. Παρόμοιες ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση που πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Ιταλικό μονοπώλιο. Από κοινού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσαν πολιτικές στη γραμμή υπεράσπισης των κερδών των πολυεθνικών, των επενδυτών και όσων λυμαίνονται υποδομές που έχει ακριβοπληρώσει ο λαός, θυσιάζοντας πολλές φορές την ίδια μας τη ζωή.

  Τώρα καλούμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Να απαιτήσουμε να πληρώσουν τώρα  όλοι αυτοί που πούλησαν τον ΟΣΕ αντί να τον θωρακίσουν με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, που πριν το ξεπούλημα άφησαν τους ελληνικούς σιδηροδρόμους με ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που απαξίωσαν τα έργα υποδομής αντί να τα ολοκληρώσουν, χωρίς συντήρηση και επισκευές που είναι απαραίτητες για την ασφαλή τους λειτουργία. Που πέταξαν στο καλάθι των άχρηστων τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για όλα τα παραπάνω, και παλιότερα αλλά και λίγες μέρες πριν τη νέα ανείπωτη τραγωδία.

  Η παράδοση μιας σειράς κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους, η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είχε, έχει και θα έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων και του λαού.

  Δικαίωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν, για τα πολλά νέα παιδιά που το νήμα της ζωής τους κόπηκε απότομα, θα έρθει μόνο μέσα από την πάλη για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική που θεωρεί περιττό κόστος την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

  Το Κεντρικό Συμβούλιο καλεί όλους του πρωτοβάθμιους συλλόγους να βγάλουν ανακοινώσεις καταδίκης του εγκλήματος, ν’ αναδείξουν τις επιπτώσεις της διαχρονικής κυβερνητικής πολιτικής που μετατρέπονται σε απειλή για τη ζωή και το μέλλον, που μπαίνουν εμπόδιο στο να μπορούν να ζήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός όπως τους πρέπει σήμερα.

  Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά:

  • Στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων σιδηροδρομικών την Κυριακή 5 Μάρτη, στις 11π.μ. στο Σύνταγμα.
  • Στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 8 Μάρτη και στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια στην Αθήνα και στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
  • Συλλαλητήριο που διοργανώνεται από εργατικά σωματεία, συλλόγους γυναικών, φοιτητικούς συλλόγους την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
  • Στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων την ίδια μέρα σε όλες τις πόλεις.