Τελευταία Νέα

  Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

  Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται,  να είναι έννοια της κυβέρνησης η ψήφιση νόμου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

  Δεν πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Να το αποσύρει η κυβέρνηση άμεσα!

  Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία των 13 ωρών το 24ωρο είναι έγκλημα! Μας πάει 150 χρόνια πίσω, ανατρέπει το 8ωρο που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με αιματηρούς αγώνες. Μετά την έμμεση παράταση του εργάσιμου βίου ως τα 74 χρόνια μέσω αρχικά των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που ψήφισε το καλοκαίρι, και με μπούσουλα την Οδηγία της ΕΕ 2019/1152 (η οποία είχε ψηφιστεί από όλα τα αστικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο), η κυβέρνηση νομοθετεί και νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα!

  Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας:

  • Επιτρέπει την εργασία έως 13 ώρες την ημέρα και έως 78 ώρες τη βδομάδα: Δίνει τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα, οδηγεί τους εργαζόμενους στην πλήρη εξουθένωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους). Αντί να επαναφέρει την αναγνώριση της προϋπηρεσίας (κλιμάκια, τριετίες) ώστε να αυξηθούν οι μισθοί και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών, θεσμοθετεί την αύξηση των ωρών εργασίας.
  • Καταργεί το πενθήμεροκαι  δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να απασχολούν και 6η ημέρα τους ήδη εργαζόμενους, αντί να προχωρούν σε  προσλήψεις προσωπικού. Η εξαήμερη εργασία προβάλλεται από τον υπ. Εργασίας ως «δικαίωμα» των εργαζομένων (!), και η νομιμοποίησή της ως προστασία τους από τη μαύρη εργασία (!!)
  • Προβλέπει περίοδο «δοκιμής» για τους εργαζόμενους έως 6 μήνες (και αν προκύψει απόλυση σε αυτό το διάστημα θα είναι χωρίς αποζημίωση)
  • Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης! Οι συμβάσεις «κατά παραγγελία», είναι ακραίας εργασιακής επισφάλειας και καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους  τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται ο εργοδότης. Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να εφαρμόζουν ακόμα και 3ωρη απασχόληση, να ειδοποιούν τους εργαζόμενους για δουλειά ακόμα και την προηγούμενη μέρα, διαμορφώνοντας μια ζωή λάστιχο!
  • Συμπληρώνει το έκτρωμα Χατζηδάκηεπιδιώκοντας να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. Στο όνομα της «προστασίας της εργασίας» (!) ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης και τεράστια πρόστιμα.
  • Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας   με βάση ατομική  συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη να προηγείται  αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος  με την απειλή απόλυσης θα  καθιερώνει 10ωρα χωρίς αμοιβή υπερωρίας στις περιόδους φόρτου εργασίας.

  Αυτό το νομοσχέδιο αφορά ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  Η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος, για έναν εργαζόμενο που παίρνει 780 ευρώ μικτά βασικό μισθό, σημαίνει 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για εξαήμερη εργασία έχει ήδη ανοίξει σε μια σειρά Ιδρύματα σε τεχνικές υπηρεσίες (με την 24ωρη λειτουργία), στη φύλαξη, στις βιβλιοθήκες (διευρυμένο ωράριο), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Άλλωστε, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση, δεν έχει κάνει διάκριση αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση.

  Υπάρχουν ήδη υπηρεσίες στο δημόσιο (πχ νοσοκομεία) όπου συνάδελφοί μας καλούνται να εργαστούν μετά το 8ωρο για να καλύψουν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ο μόνιμος ή ΙΔΑΧ εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο να συνεχίζει μετά το 8ωρο να δουλεύει ως συμβασιούχος σε επαγγελματικά μεταπτυχιακά και προπτυχιακά με δίδακτρα. Σκεφτείτε τι θα γίνει με τους συμβασιούχους και τους εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ακόμα πιο ευάλωτοι. Αντί να προσληφθεί προσωπικό  και να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων σε αορίστου, θα μας ζητάνε να δουλεύουμε 4 και 5 ώρες παραπάνω για να συμπληρώσουμε τον μισθό που θα έπρεπε να παίρνουμε δουλεύοντας 8ωρο.

  Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες (κατ’ απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων), και με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να την «νομιμοποιήσει». ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ να δουλεύουμε 12 και 15 ώρες την ημέρα για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να μην έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε, να βρεθούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ να αφιερώνεις 13 ως 15 ώρες τη μέρα σε περισσότερους εργοδότες για να μπορείς να επιβιώσεις, όταν πριν 150 χρόνια οι εργάτες κατέκτησαν με τους αγώνες τους την 8ωρη εργασία. Πόσο οικειοθελής επιλογή των εργαζομένων είναι η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα;

  Να σημάνει συναγερμός! Όλοι στον αγώνα!

  Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.

  Διεκδικούμε:

  • 20% αύξηση στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου
  • 7ωρο 5ήμερο-35ωρο
  • Προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

  ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
  ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
  ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ