Τελευταία Νέα

   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα πανεπιστήμια. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να μιλούν για σύγχρονη εκπαίδευση και ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν και αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά ξαναβλέπουμε τις ανάγκες φοιτητών κι εργαζομένων να μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, στο πλαίσιο της σταθερής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

  Δεν μπορούμε να  μένουμε θεατές στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ! Δεν ανεχόμαστε τις φρικιαστικές εικόνες σαν και αυτές των νεκρών παιδιών από το έγκλημα του βομβαρδισμού σε νοσοκομείο της Γάζας, σε σχολεία του ΟΗΕ. Κάθε 20 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί, κάθε μέρα που περνάει μια πόλη βομβαρδίζεται και καταστρέφεται ολοσχερώς οδηγώντας όσους Παλαιστίνιους επιζήσουν σε διωγμό από τον τόπο τους.

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της πλειοψηφίας των υπηρεσιών, με συναδέλφους να εξωθούνται στην ανάληψη διπλών και τριπλών καθηκόντων, σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας συνεχώς επεκτείνονται – συνάδελφοί μας πετιούνται στο δρόμο με τη λήξη της σύμβασης, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με τους πάνω από 100 συναδέλφους μας στην καθαριότητα, με τους συναδέλφους στα ΕΣΠΑ. Μια σειρά υπηρεσίες έχουν παραδοθεί σε εργολάβους.

  Οι υποδομές των ιδρυμάτων είναι αφημένες στην τύχη τους! Με ασυντήρητα κτήρια και υποδομές που υπάρχει αμφιβολία ακόμα και για την ασφάλειά μας σε περίπτωση σεισμού ή βροχών! Πολλά από τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες είναι επικίνδυνα. Φοιτητές στοιβάζονται στα αμφιθέατρα, οι εστίες δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών, ενώ στις υπάρχουσες εστίες συχνά οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες! Έλεγχοι στα κτίρια, μελέτες για την αναβάθμισή τους δε γίνονται ή αν γίνονται, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν υλοποιούνται, δεν χρηματοδοτούνται. Oι ανεπαρκείς υποδομές είναι η άλλη όψη των εκατομμυρίων που δίνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων παλιών, αμφιβόλου στατικότητας.

  Από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 και την εκκωφαντική απουσία αναφοράς για την εκπαίδευση, παίρνουμε "το μήνυμα" ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Σε αυτές στις συνθήκες, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, επειδή όπως προκλητικά δηλώνει ο υπουργός είναι «αναχρονισμός το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση»!

  Έχουμε ήδη πικρή πείρα από τα αποτελέσματα της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, όχι μόνο δεν την αναβάθμισε, αλλά από τη μια οδήγησε στην περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωσή των δημοσίων νοσοκομείων με στόχο την «αποστολή» πελατείας στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη, στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου. Ανάλογη θα είναι και η πορεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού ο ανταγωνισμός που θα ενταθεί, θα υπάρξει γενίκευση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, άμεση υποβάθμιση των υποδομών και διεύρυνση της επιχειρηματικής τους λειτουργία σε βάρος των όρων εργασίας των εργαζομένων και των σπουδών των φοιτητών, κατηγοριοποίηση των πτυχίων, εκτίναξη του κόστους σπουδών για τη λαϊκή οικογένεια.

  Οι "προτεραιότητες" της κυβέρνησης και του κράτους τους δεν χωρούν τις ανάγκες μας, υποβαθμίζουν συνεχώς τις σπουδές των παιδιών μας!

  Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων
  • Μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας συμβασιούχων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου
  • Σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές με ευθύνη του κράτους (αίθουσες, εργαστήρια και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες). Κτίρια και χώροι εργασίας κατάλληλοι, με συνεχή καθαριότητα καθώς και φύλαξη, όπου χρειάζεται. Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμΕΑ στους χώρους των πανεπιστημίων
  • Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν

   

  Το σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω

  εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα μας βρει απέναντι!

  Αυτό είναι οπισθοδρόμηση!

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Την ίδια στιγμή που περιορίζονται στο ελάχιστο οι δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών σε Παιδεία και Υγεία, δαπανώνται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη! Η χώρα μας εμπλέκεται στον πόλεμο, στην σφαγή ενός ολόκληρου λαού. Ήδη είναι γνωστό ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ φρεγάτες (όπως το «ΨΑΡΑ») των ένοπλων δυνάμεων έχουν σταλθεί στη Μέση Ανατολή. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά την αποστολή των φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας, η κυβέρνηση έδωσε και την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, μια ανάσα δίπλα από την Αθήνα δηλαδή, όπου οι Αμερικανοί μπορούν να μετασταθμεύσουν δεκάδες αεροσκάφη τους, υποστηρικτικά μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ, ένα πραγματικό ορμητήριο πολέμου για τη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ τις προηγούμενες μέρες προκαλεί και μαρτυρά τη συνενοχή στο έγκλημα.

  Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

  Δυναμώνουμε τον αγώνα για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο,  από τους σχεδιασμούς στήριξης του Ισραήλ από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Δεν δεχόμαστε ο πολεμικός εξοπλισμός της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια να αξιοποιούνται για το αιματοκύλισμα ενός ολόκληρου λαού.

   

  Με τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση, επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες!

  • Συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο και συναυλία αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης την Κυριακή 5 Νοέμβρη στις 11π.μ. στο Σύνταγμα.
  • Προκηρύσσουμε στάση εργασίας για τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη από τις 11π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των Φοιτητικών Συλλόγων και των μαθητών τη Δευτέρα 6/11 σε όλες τις πόλεις,  στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 12μ. στην πλ. Γεωργίου.