Τελευταία Νέα

  ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

  ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 15 ΦΛΕΒΑΡΗ!

  Η ΟΔΠΤΕ χαιρετίζει το μεγαλειώδες πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8/2 στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, βούλιαξαν το κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!». Η πλειοψηφία μίλησε, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει απορριφθεί μαζικά, όχι μόνο από τους φοιτητές, αλλά από την πλειοψηφία του λαού!

  Η κυβέρνηση, αρνούμενη να αποδεχθεί ότι οι σχεδιασμοί της έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας, έθεσε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζοντας έτσι το έργο της για να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι μάσκες έπεσαν! Μέσα σε 28 άρθρα (Μέρος Δ’), η κυβέρνηση κουρελιάζει στην κυριολεξία το άρθρο 16 του Συντάγματος!

  Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων (και όχι ιδιωτικών), πέφτουν στο κενό! Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, δύνανται να ιδρύουν παραρτήματα στην Ελλάδα, μέσω franchising! Με λίγα λόγια, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική αγορά ανώτατης εκπαίδευσης ανοίγει για οποιοδήποτε ιδιωτικό και κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού!

  Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», προβλέπει ότι η πρόσβαση στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα γίνεται χωρίς κόπο, μόνο με λεφτά! Αυτό ξεκαθαρίζει η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Ενώ, για την εισαγωγή στην Ιατρική του δημόσιου Πανεπιστημίου, ο μαθητής θα χρειάζεται να γράψει 19.000 μόρια, στο ιδιωτικό θα μπαίνει αυτός που θα γράψει 9.000 μόρια και θα έχει να πληρώσει 120.000 ευρώ για τα δίδακτρα! Στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια επίσης, θα μπαίνουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, μέσω διεθνών και επί πληρωμή απολυτηρίων, καταργώντας έτσι τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

  Είναι ξεκάθαρο, ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και φραγμούς για τους πολλούς. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας, που σύμφωνα με τον Υπουργό, θα γίνει σύντομα. Συνολικά, τα δικαιώματα των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων θα δεχτούν νέα επίθεση!

  Σε ότι αφορά στην “αναβάθμιση” και “ενίσχυση”  του δημόσιου πανεπιστημίου, για την οποία κόμπαζε η κυβέρνηση, σωστά είχαμε προβλέψει ότι καμία απάντηση δεν θα έφερνε το νέο νομοσχέδιο! Καμία πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, καμία πρόβλεψη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία πρόβλεψη για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Το μόνο που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η γενίκευση διδάκτρων και στα προπτυχιακά, ενώ αυξάνει το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που θα εξαρτάται από τους δείκτες της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων από το 20 στο 30%.

  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

  Όλο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους για να κάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, των μαθητών, των γονιών τους, των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλου του λαού! Με συκοφαντίες, ψέματα, εκβιασμούς, απειλές, καταφεύγοντας στον αυταρχισμό και την καταστολή, στέλνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους εισαγγελείς στους φοιτητές και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Δεν τα κατάφερε! Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό!

  Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που είναι στον δρόμο, από τους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα με τρακτέρ σε όλη τη χώρα, από όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και δεν το βάζουν κάτω. Οι κινητοποιήσεις αυτές μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κεντρικό σταθμό την μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη. 

  Διεκδικούμε:

  • Να μην κατατεθεί στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16 – καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων - πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συναδέλφους

  Προκηρύσσουμε στάση εργασίας στις 15 Φλεβάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 11.30π.μ. στην πλ. Γεωργίου.

  Ο αγώνας των φοιτητών, ο αγώνας μας είναι δίκαιος! Και θα είναι νικηφόρος!