Τελευταία Νέα

    Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού (ΟΔΠΤΕ), δηλώνει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)». Η κυβέρνηση μάλιστα ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του αιφνιδιασμού, το φέρνει προς ψήφιση αύριο στη Βουλή, προσηλωμένη στο αντιλαϊκό σχεδιασμό της. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έρχεται ως συνέχεια των νομοσχεδίων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εισάγοντας αδιαφανή και μη αντικειμενικά κριτήρια, διάτρητες διαδικασίες κλπ για τους διορισμούς στο δημόσιο.

    Επεκτείνει σχεδόν σε όλον το δημόσιο τομέα, τη συνέντευξη για την οποία γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι αξιοκρατία και συνέντευξη δεν συμβιβάζονται! Στην ουσία, νομοθετεί αναξιοκρατικά και μη αντικειμενικά κριτήρια προσλήψεων, καθώς υποβαθμίζει τα τυπικά προσόντα, απαξιώνει τους τίτλους σπουδών, μηδενίζει την προϋπηρεσία!

    Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και πανδημίας όπου έχει φανεί με τον πιο τραγικό τρόπο η υποστελέχωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι με το σύστημα προσλήψεων χωρίς να κάνει προσλήψεις.

    Την ώρα που παραμένει η ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων και οι μόνοι που έχουν προσληφθεί είναι οι μετρημένοι στα δάχτυλα επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ του 2007, του 2008, του 2009, μαζί με τους χιλιάδες συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση αντί για προσλήψεις νομοθετεί ένα διάτρητο σύστημα προσλήψεων, για να μπορεί να προσλάβει την «επόμενη» μέρα τα «δικά της παιδιά».

    Ειδικά αυτή την περίοδο, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από τη θεσμοθέτηση κάποιων κριτηρίων πρόσληψης, αλλά από μαζικές προσλήψεις, από μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, από τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.

    Τα Πανεπιστήμια έχουν πικρή πείρα σε αλλαγές που γίνονται σε αντιδραστική κατεύθυνση για τους όρους εργασίας μας. Μόλις το καλοκαίρι, βγήκε προκήρυξη θέσεων με γραπτό διαγωνισμό στον ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ, για την ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων συμβασιούχων. Εργαζόμενοι με αρκετά χρόνια υπηρεσίας στο ίδρυμα κλήθηκαν ν’ αποδείξουν με γραπτές εξετάσεις ότι είναι «άξιοι» για τη θέση, προκειμένου να μείνουν στη δουλειά τους! Και λίγους μήνες μετά, φέρνει σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση…

    Τα Πανεπιστήμια όπου η υποστελέχωση αγγίζει μέχρι και το 50%, έχουν ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης, μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που χρόνια δουλεύουν στα ιδρύματα.

    Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες και τα Πανεπιστήμια, με ένα αδιάβλητο σύστημα διορισμών μόνο με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια. Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων στα ιδρύματα, ούτως ώστε να υπάρχει μια ενιαία, μόνιμη σχέση εργασίας. Ν’ απομακρυνθούν οι εργολάβοι.

    Για τους εργαζόμενους είναι φανερό ότι η μόνη πρόταση που υπάρχει είναι η απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου των ημετέρων και της αναξιοκρατίας.

    Παράσταση διαμαρτυρίας, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, στη Βουλή την Τετάρτη 13/1/2021, στις 11.00 πμ.