Τελευταία Νέα

    Όχι στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας

    Όχι στην απένταξη δικαιούχων

    Ένταξη όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες

    ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 7:00 – 11.00

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Η κυβέρνηση της ΝΔ με το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την  «Μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προχωράει σε περικοπές και απεντάξεις από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι μηδενίζεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε 15.300 δημοσίους υπαλλήλους που το λαμβάνουν σήμερα. Ταυτόχρονα, διατηρεί τον αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων που θα έπρεπε να το λαμβάνουν.

    Στα Πανεπιστήμια ο αριθμός των μέχρι στιγμής δικαιούχων είναι 415 συνάδελφοι. Αυτό σημαίνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι, να λαμβάνουν και το επίδομα και να κολλούν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, όπως οι εργαζόμενοι σε εργαστήρια, κλινικές, μαγειρεία, τυπογραφεία και μονάδες εκτυπώσεων, οι τεχνικοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη, οι κηπουροί, οι κτηνοτρόφοι κ.α.

    Όπως γνωρίζουμε, σε πολλές περιπτώσεις, με το επιχείρημα ότι οι εργασίες που κάνουν συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων (υδραυλικοί, σταβλίτες, δενδροανθοκηπουροί κτλ) είναι «μικτές», τους εξαιρούν από τους δικαιούχους. Επιπρόσθετα, υπάρχει διαφορετική κατάσταση ανά ίδρυμα, δημιουργώντας μια γενικότερη «ασάφεια» σχετικά με το ποιος το δικαιούται και ποιος το παίρνει, γεγονός που καλλιεργεί το έδαφος, όπου θα πατήσουν οι νέες περικοπές του επιδόματος.

    Δεν έχουμε ακριβή εικόνα για τον αριθμό αυτών που σύμφωνα με τα σενάρια της Επιτροπής θα απενταχθούν, ωστόσο φαίνεται ότι θα παραμείνουν δικαιούχοι του επιδόματος μόνο εργαζόμενοι στην καθαριότητα (το οποίο, ούτως ή άλλως, δε λαμβάνουν όλοι οι συνάδελφοι), και όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός συναδέλφων θα χάσει το επίδομα που ήδη παίρνει.

    Επιπρόσθετα, παραμένει σοβαρό ζήτημα ότι δεν υπάρχει βαθμολόγηση της ανθυγιεινότητας συγκεκριμένων χώρων, ούτε πρόβλεψη για χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε εργαζόμενους που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς να κατέχουν την συγκεκριμένη ειδικότητα. Υπάρχουν σοβαροί διαχωρισμοί και ανάλογα με την σχέση εργασίας.

    Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, μιας και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και το πόρισμά της είχε ενταχθεί στα μνημονιακά δεδομένα με τον ν. 4354/2015, όπου οριζόταν ως στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος, η «ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία»

    Γι’ αυτό η βαθμολογία, που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο «ενιαίο» μισθολόγιο (ν.4354/2015) είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα!!!

    Γι’ αυτό η Επιτροπή προσπάθησε να «χωρέσει» τους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκ. ευρώ, δηλαδή της δοσμένης δαπάνης του 2015.

    Γι’ αυτό σε χιλιάδες εργαζόμενους βάζουν χαμηλή βαθμολογία και τους πετάνε έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού.

    Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου που λείπουν, για την ανύπαρκτη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, για τα ελλιπή ΜΑΠ κλπ, στοιχεία που και η ίδια η Επιτροπή ομολογεί ότι δεν έχει για να βασίσει την γνωμοδότησή της! Ωστόσο, αυτό δεν την εμπόδισε χωρίς στοιχεία, χωρίς μετρήσεις, χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα επαγγελματικής νοσηρότητας, χωρίς καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου αλλά με μοναδικό δεδομένο το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να προτείνει περικοπές στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους. Τόση επιστημοσύνη!

    Στοχεύουν στο επίδομα για να πετύχουν τη χαριστική βολή συνολικά στα ΒΑΕ

     

    Απαιτούμε:

    • Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.
    • Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.
    • Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.
    • Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.
    • Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.

    Καλούμε όλους τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες, να ενημερώσουν και να οργανώσουν τον αγώνα και τις παρεμβάσεις τους, προκειμένου αγωνιστικά να διεκδικηθούν αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω αιτήματα.

     

    Δυναμικά και μαζικά συμμετέχουμε στη Στάση Εργασίας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα

    την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, από ώρα 7:00 έως 11.00

    και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

    Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.00 πμ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).