Τελευταία Νέα

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Καλούμε τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια να συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη συγκέντρωση σωματείων και ομοσπονδιών στο Σύνταγμα, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12:00, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα του κορονοΐού.

  Στο διάστημα αυτό πάνω από 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας, βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με την ανασφάλεια από το ανεπαρκές σύστημα υγείας, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας μας, την επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου, την ακρίβεια, την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση των παιδιών μας, την ένταση της καταστολής.

  Τώρα να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον υπόλοιπο λαό,

  γιατί:

  Δε δεχόμαστε να πηγαίνουμε στο super market και να μην μπορούμε να αγοράσουμε τα αναγκαία για εμάς και τις οικογένειές μας. Να σκεφτόμαστε ν’ ανοίξουμε το καλοριφέρ. Να τρομάζουμε να ανοίξουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Να πληρώνουμε την «πράσινη ανάπτυξη», ξεπαγιάζοντας!

  Δεν ανεχόμαστε οι μισθοί μας να παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ η φορολογία μας φτάνει στα ύψη. Η κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει με τα ψίχουλα της αύξησης των 2% του κατώτατου μισθού, ενώ μοιράζει δισεκατομμύρια στους μεγάλους ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης!

  Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τον αποκλεισμό ασθενών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας από τα νοσοκομεία. Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ακόμη και 2 χρόνια μετά, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Είναι πρόκληση που η κυβέρνηση αντί να επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, να μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, να κλείνει νοσοκομεία, να πληρώνουμε μάσκες και τεστ.

  Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τα σωματεία μας, τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. Εντείνει την καταστολή σε χώρους δουλειάς, εκπαιδεύει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Παίρνει τα μέτρα της γιατί φοβάται ότι η οργή και η αγανάκτηση που όλοι νιώθουμε μπορούν να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας!

  Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και νέο νόμο – πλαίσιο, με τον οποίο επιδιώκει να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Να προχωρήσει πιο γοργά η μετατροπή των Πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε ακριβά το «εμπόρευμα» της μόρφωσης, που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με όλο και λιγότερα δικαιώματα, μέσα στο άγχος, την ανασφάλεια, με σκυμμένο το κεφάλι.  

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Οι μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων στην e–food, την COSCO, τη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας και αλλού μάς γεμίζουν ελπίδα, μας εμπνέουν, μας δείχνουν το δρόμο! Είναι ανάγκη οι εστίες αντίστασης να πολλαπλασιαστούν, να απλωθούν παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.

  Συμμετέχουμε στη μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 26 Φλεβάρη, στις 12:00.

  Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
  • Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο! Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Όχι στην ένταση της καταστολής! Όχι στην είσοδο της Πανεπιστημιακής αστυνομίας!
  • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τους δήμους. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
  • Επαναφορά του 13ουκαι 14ου μισθού και 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.