Τελευταία Νέα

    Παρά την έξαρση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, τα Πανεπιστήμια άνοιξαν χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση των υποδομών (αμφιθεάτρων, αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων, κλινικών), του προσωπικού, την πρόσληψη γιατρών εργασίας, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και τη διεξαγωγή δωρεάν rapid tests για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Καθημερινά, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία εργαζομένων και φοιτητών.

    Οι επιλογές της κυβέρνησης σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας είναι αντιεπιστημονικές κι επικίνδυνες. Είτε πρόκειται για την επιστροφή στην εργασία μέσα σε 5 ημέρες από τη νόσηση (!), είτε για την εργασία των νοσούντων από απόσταση, είτε για τους γονείς του ιδιωτικού τομέα, που σε περίπτωση που παραμείνουν στο σπίτι να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν θα υποστούν περικοπή μισθού 50%!

    Έχουν μετατρέψει μέχρι και τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης.

    Το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας μέσω της νόσησης της πλειοψηφίας του λαού. Τα πρωτόκολλα υγείας προσαρμοσμένα πλήρως στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

    Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την ίδια εγκληματική ρότα, αρνούμενοι πεισματικά να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσωπικό και υποδομές, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κλείνουν ακόμα και νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, όπως το Παίδων Πεντέλης που το μετατρέπουν σε εμβολιαστικό κέντρο. Συνεχίζουν να υποτάσσουν την υγεία στη λογική του κόστους – οφέλους και στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. 

    Ακόμα και το εμβόλιο αξιοποιεί ως μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων, ως αφορμή για το περαιτέρω ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

    Απαιτούμε να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που, με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό, οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απολύσεις. Να μην τεθεί κανένας εργαζόμενος σε αναστολή, αλλά να αξιοποιηθεί ανεξάρτητα από την ειδικότητα του, σε εργασία που ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ελάχιστος, όπως έγινε και στην πρώτη φάση της πανδημίας που δεν υπήρχε εμβόλιο.

    Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για τη σωστή, επιστημονικά άρτια κι οργανωμένη ενημέρωση του προσωπικού των μονάδων υγείας και πρόνοιας και όλου του πληθυσμού. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων. Να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

    Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 1 Φλεβάρη, από τις 12μ. έως τη λήξη του ωραρίου και στην συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στη 1μμ, καθώς επίσης και στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

    Διεκδικούμε:

    • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
    • Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια με ασφάλεια, δηλαδή χώρους που αερίζονται επαρκώς, που είναι κατάλληλοι για να εξασφαλίζονται αποστάσεις, για παροχή μέσων προστασίας δωρεάν σε όλους/όλες (μάσκες, αντισηπτικά κλπ), για τακτική και σχολαστική καθαριότητα όλων των χώρων του πανεπιστημίου, για αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων στις περιπτώσεις κρουσμάτων (απομόνωση, ιχνηλάτηση, απολύμανση κλπ).
    • Τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ rapid τεστ στα ιδρύματα, για όλο το προσωπικό και τους φοιτητές. Για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν (αλλά και για άλλες ειδικές περιπτώσεις) τα τεστ θα πρέπει να είναι τακτικά επαναλαμβανόμενα - θεωρούμε όμως απαράδεκτο να επωμίζονται το κόστος οι συνάδελφοι, και να αξιοποιείται και αυτό ως μέσο πίεσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
    • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία.
    • Την συγκρότηση υγειονομικών επιτροπών, την πρόσληψη γιατρών εργασίας, την στελέχωση των ιατρείων των Πανεπιστημίων. Η ενημέρωση, η συμβουλευτική και η παρακολούθηση των εργαζόμενων και των φοιτητών να είναι εξατομικευμένη και να λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό και τους περιορισμούς που αυτό μπορεί να υπαγορεύει.
    • Έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, καθηγητές. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών χώρων για την αραίωση των φοιτητών.
    • Την πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε εργαζόμενοι και φοιτητές να μετακινούνται με ασφάλεια.