Τελευταία Νέα

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη, που διοργάνωσε το Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.), τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 στις 7 μ.μ., με τα Διοικητικά Συμβούλια των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μελών της και τους συμβασιούχους συναδέλφους.

  Το κύριο θέμα που απασχόλησε τους διοικητικούς υπαλλήλους στα Πανεπιστήμια, ήταν η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, η διεκδίκηση μόνιμων προσλήψεων προσωπικού στο ύψος των αναγκών και η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για τους συναδέλφους που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά και τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι στους χώρους των Πανεπιστημίων.

  Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων καθώς και η πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και πιο συγκεκριμένα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

  Τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι που πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι βασικές λειτουργικές ανάγκες σε όλους τους τομείς, καλύπτονται από χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται  με πολλές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας (ορισμένου χρόνου, μπλοκάκια, ιδιωτικά συμφωνητικά κ.α.). Ακόμη και αν αύριο μονιμοποιούνταν όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων παραμένει, καθώς δεν είναι επαρκής ο αριθμός του προσωπικού, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, στα Ιδρύματα. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ εργαζομένους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή και από εργολαβικούς. Τον κίνδυνο της απόλυσης, αντιμετωπίζει ήδη το προσωπικό της καθαριότητας σε ορισμένα Πανεπιστήμια, που, με τη λήξη των συμβάσεων θα χάσει τη δουλειά του, για να παραδοθεί η καθαριότητα στους ιδιώτες εργολάβους.

  Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη να ενταθεί το προσεχές διάστημα η διεκδίκηση της μετατροπής των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων σε αορίστου χρόνου, καθώς και η ανάγκη να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια από όλους τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια. Είναι ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς τις Πρυτανικές Αρχές των Ιδρυμάτων παράλληλα με την πίεση προς τους αρμόδιους φορείς και την Κυβέρνηση, ώστε και τα Ιδρύματα να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό που λείπει, και οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν από το καθεστώς εργασιακής ομηρίας πολλών ετών.

  Συζήτησαν για τις μορφές δράσης που πρέπει να πάρουν οι αντιδράσεις τους και τις πρωτοβουλίες παρέμβασης που θα αναλάβουν, με πρώτο σταθμό την γενική απεργία της 6ης Απρίλη, σε συνεργασία και με τους άλλους συλλόγους εργαζομένων στο Δημόσιο.

  Ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αμέσως επόμενο διάστημα, για συντονισμό των ενεργειών τους και την οργάνωση πανελλαδικής μέρας δράσης σε όλα τα Πανεπιστήμια. Ο σχεδιασμός της δράσης τους θα αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης στην επερχόμενη συνεδρίαση του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας.