Τελευταία Νέα

    Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

     

    Εμείς που εργαζόμαστε στα πανεπιστήμια της χώρας γνωρίζουμε καλά ότι το μέτρο της διαγραφής όσων φοιτητών ξεπερνούν το «ανώτατο όριο φοίτησης» που δρομολογεί η κυβέρνηση δεν αφορά -γενικά και αόριστα- την «εκκαθάριση» του μητρώου των ιδρυμάτων. Ούτε βέβαια μπορεί να ισχυριστεί ότι γίνεται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων, δεδομένου ότι οι φοιτητές που ξεπερνούν τα ν+2 έτη φοίτησης δε δικαιούνται καμίας μορφής παροχή από τα ιδρύματα (πάσο, εστία κ.τ.λ.).

    Αντιθέτως, το μέτρο αφορά σε φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το 2019 και είναι 23 χρονών! Αφορά σε όσους ήδη σπουδάζουν και θα ήθελαν να πάρουν γρήγορα το πτυχίο τους, καθώς η διαδρομή μέχρι το πανεπιστήμιο και σε κάθε έτος σημαίνει προσπάθειες και θυσίες και των ίδιων και των οικογενειών τους, κόντρα σε μια πολιτική που βάζει συνεχώς εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών.

    Ένας στους δύο φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής και σπουδών, ειδικά αν σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, το 20% των φοιτητών δηλώνουν ότι η εργασία είναι βασικός λόγος καθυστέρησης των σπουδών. Δεν υπάρχουν δωρεάν και επαρκείς φοιτητικές εστίες, συνολικά φοιτητική μέριμνα, για να σπουδάζουν οι φοιτητές, χωρίς το άγχος της επιβίωσης.

    Είναι προκλητικό τη στιγμή που γιγαντώνεται η έλλειψη κρατικής στήριξης για όσους σπουδάζουν, η κυβέρνηση να προσπαθεί να διαγράψει φοιτητές που παλεύουν για τις σπουδές τους. Τη στιγμή που η επιχειρηματική δράση των Πανεπιστημίων απορροφά τα κονδύλια σε βάρος των αναγκών των ιδρυμάτων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια, τα πανεπιστήμια στενάζουν από τις σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, η τραγική έλλειψη φοιτητικών εστιών και η αύξηση των τιμών της αγοράς ακινήτων έχει εκτοξεύσει το κόστος σπουδών, διαμορφώνεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους ένα δεδομένο… για να σπουδάσεις πρέπει να χρεωθείς και να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό έχει οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα (έρευνες μιλούν ακόμα και για 47%!) να αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, πολλές φορές και πάνω από μία δουλειά.

    Αυτή είναι η πολιτική τους! Πρώτα βάζει εμπόδια στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των σπουδών και μετά θέλει να διαγράφει από τις σχολές όποιον "σκόνταψε" στα εμπόδια που οι ίδιοι έβαλαν.

    Οι φοιτητές αυτοί δεν είναι "λιμνάζοντες" ή "αιώνιοι" όπως προσβλητικά χαρακτηρίζονται. Είναι υποκριτικό να αντιμετωπίζονται ως "βάρος" από την κυβέρνηση και το υπουργείο τη στιγμή που δεν στηρίζονται καθόλου, με ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Πρόκειται για φοιτητές σαν όλους μας που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση υπό το βάρος των δυσκολιών στις σπουδές και τη ζωή.

    ''Βάρος'' για τα Πανεπιστήμια δεν είναι οι φοιτητές αλλά η επιχειρηματική δράση που κατατρώει κονδύλια και υπονομεύει τις δυνατότητές τους. 

    Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

    Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης δεν έχει καμιά σχέση µε την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Αν αυτή ήταν η έγνοια τους, τότε θα υλοποιούσαν όσα διεκδικούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ώστε οι σπουδές να µη γίνονταν ασήκωτο βάρος. Η εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή νέων που θα στραφούν στην επανακατάρτιση και θα αποτελέσουν φθηνό και ευέλικτο δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά θέλουν να πάρουν άριστα στις αξιολογήσεις τους.

     

    120 φοιτητικοί σύλλογοι σε κοινό ψήφισμά τους ζητούν να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση, διεκδικώντας παράλληλα να εξασφαλιστούν εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής, ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, εξασφάλιση φοιτητικών αδειών).

    Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των Φοιτητικών Συλλόγων – Διεκδικούμε μαζί τους:

    • Να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε διαδικασία εφαρμογής των διαγραφών φοιτητών σύμφωνα με τις διατάξεις του κατάπτυστου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοίδη.
    • Οι διοικήσεις να μην εφαρμόσουν τον κατάπτυστο νόμο!
    • Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής.
    • Ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστήμιου, εξασφάλιση φοιτητικών αδειών).
    • Επαρκής αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα