Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα- καύσιμα φτηνά για τον λαό.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Καλή ακαδημαϊκή χρονιά.
Όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε την αγωνία των επόμενων μηνών. Μας προετοιμάζουν για το «δύσκολο χειμώνα» γιατί θέλουν να κάτσουμε στα αυγά μας. Η πρωτοφανής ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των οικογενειών μας, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα, η κρίση, ο φόβος του πολέμου, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι αφόρητο βάρος στις πλάτες μας! Βάρος που δε μπορούμε πλέον να αντέξουμε!
Δεν αρκούν τα ψίχουλα, με τα οποία προσπαθεί να μας ξεγελάσει η κυβέρνηση, με τα διάφορα pass, με διαρροές για το βασικό μισθό, με τις δήθεν αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου (οι οποίες αφορούν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις καλύτερες περιπτώσεις αφορούν στα 10 με 12 ευρώ το μήνα).
Δεν είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπιστεί η ακρίβεια αν δεν στηριχθεί το εισόδημα με αυξήσεις στους μισθούς, με μειώσεις και πλαφόν στις τιμές, με κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ενεργειακή φτώχεια χωρίς σχέδιο αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων, χωρίς κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει με λιγότερους φοιτητές, με πάνω από 10.000 κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια, λόγω του «κόφτη» της ΕΒΕ. Οι δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι εισαχθέντες στα ΑΕΙ φέτος αποτελούν εγγυημένη πελατεία για τους εκατοντάδες ιδιωτικούς ομίλους που κατακλύζουν τον χώρο, ενώ την ίδια ώρα, οι χιλιάδες κενές θέσεις που μένουν στα ΑΕΙ επιταχύνουν την αναδιοργάνωση σπουδών και τμημάτων, στην κατεύθυνση της προσέλκυσης φοιτητών – πελατών. Ακόμη όμως και σε αυτούς που πέρασαν, παραμένει η ανασφάλεια, το άγχος και η αγωνία για το αν οι οικογένειές τους θα μπορέσουν να τους στηρίξουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, προχωρά η υλοποίηση του νέου - νόμου πλαισίου που ψήφισε η Κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, ο οποίος χτυπάει περαιτέρω τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών, επεκτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αποκόπτει τα ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση, ολοκληρώνει τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες. Παράλληλα, το Υπουργείο και οι διοικήσεις προχωρούν σε καταργήσεις – συγχωνεύσεις - μετακινήσεις τμημάτων, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας, καθώς είναι ασαφές εάν θα κληθούν να υπηρετήσουν σε άλλους νομούς, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αν θα αναγκαστούν δηλαδή να ξεσπιτωθούν, ενώ οι φοιτητές καλούνται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη από αυτή που πέρασαν και να βρεθούν σε άλλο τμήμα από αυτό που εισήχθησαν.
Για να διασφαλίσει τη βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αντιμετωπίσει την οργανωμένη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση φοιτητών, εργαζομένων και ακαδημαϊκών δασκάλων, προχωρά και στους σχεδιασμούς της για την ένταση της καταστολής στα ιδρύματα (σύσκεψη Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, τοποθέτηση τουρνικέ στο ΑΠΘ για ελεγχόμενη πρόσβαση).
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Ο χειμώνας δε θα είναι δύσκολος για όλους. Και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων εκτοξεύονται, όπως στην περίπτωση της Motor Oil που τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 465%!
Δίνονται τεράστια ποσά για την καταστολή στα ιδρύματα, όταν αυτά δεν μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες, ανάγκες σε προσωπικό.
Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη μας!
Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση!
Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Τον γνωρίζουμε το δρόμο. Μας τον έδειξαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά και συγκρούστηκαν με εργοδότες και αντεργατικούς νόμους. Παίρνουμε δύναμη από τον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στον ΟΑΣΘ, στο ΜΕΤΡΟ, στο PRAKTIKER, στο LIDL, στην EFOOD, στην ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ, στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, στα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ και αλλού. Έδωσαν σκληρές μάχες για τα δεδουλευμένα τους, για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, για ανάκληση απολύσεων, κόντρα σε πλειστηριασμούς. Μόνο εκεί άνοιξε ο δρόμος για κατακτήσεις. Μόνο σε αυτές τις αγωνιστικές εστίες οι εργαζόμενοι μπόρεσαν και είδαν κάποιες νίκες, μικρές ή μεγάλες.
Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη
Για να μην πληρώσει ξανά ο λαός
Να διεκδικήσουμε:
- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
- Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
- Κατάργηση του νέου νόμου πλαισίου για τα Πανεπιστήμια! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στα Πανεπιστήμια! Να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Πανεπιστημίου και έντασης της καταστολής!
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Πανεπιστήμια. Μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου.
- Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς.
Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια για τη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:00, στη Θεσσαλονίκη!
Όλοι στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία, για την υπεράσπιση του εισοδήματος μας!
ΤΩΡΑ να δυναμώσει ο αγώνας για το Πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ο λαός!
Δεν περιμένουμε σωτήρες, που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής.
Τα συλλαλητήρια της ΔΕΘ να γίνουν σημείο συνάντησης για όλους τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, για τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει σε φτώχεια-πολέμους-κρίσεις