Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού χαιρετίζει τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους μέλη της, που στην συντριπτική τους πλειονότητα με αποφάσεις των συνελεύσεων τους έχουν αποφασίσει να απέχουν από την αξιολόγηση του Ν.4369/2016 του Βερναδάκη, καθώς και όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στα Ιδρύματα και απέχουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης, παρά τις όποιες πιέσεις ασκήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ορισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι δεδομένο ότι οι σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας μας πλην μιας δυο περιπτώσεων που έχουν μια επαμφοτερίζουσα στάση έχουν αποφασίσει την αποχή τους από τις σχετικές διαδικασίες και σε πολλές περιπτώσεις από τα μέχρι τώρα δεδομένα με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της τάξης του 90 %, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για τον αγώνα μας.   

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βλέποντας την καθολική, σχεδόν, συμμετοχή των Δημοσίων Υπαλλήλων στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και προκειμένου να εκφοβίσει τους συναδέλφους για να προχωρήσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης, δια της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγας Γεροβασίλη, προχώρησε στην έκδοση και άλλης εγκυκλίου -3ης κατά σειρά- μέσα στο κατακαλόκαιρο με την οποία δίνει νέα παράταση (βλ. σχετική εγκύκλιο με ΑΔΑ:7ΖΖΞ465ΧΘΨ-ΥΘΟ) για την υποβολή των συγκεντρωτικών στοιχείων από τις Διευθύνσεις Προσωπικού – Διοικητικού, με καταληκτική ημερομηνία στις 8 Αυγούστου 2017. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πέρα των άλλων το δίκιο των εργαζομένων για τη μέχρι τώρα στάση τους, με τη συμμετοχή τους στην απεργία - αποχή και δικαιώνει τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

  Μπροστά στη μαζική αυτή συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή και την επιτυχία που προδιαγράφεται σε όλο το Δημόσιο, η κυβέρνηση αναγκάζεται να θέσει νέα καταληκτική ημερομηνία από τη μία, για το πέρας της αξιολόγησης αλλά και να εκβιάσει από την άλλη. Μια αποχή που απορρέει από την ανάγκη μας να διαμαρτυρηθούμε για αυτή τη διαδικασία, το περιεχόμενο και τη λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση και όχι την ουσιαστική καθ' αυτή έννοια της αξιολόγησης, όπως μάταια προσπαθεί να μας χρεώσει. Η αξιολόγηση ήταν και θα παραμείνει ένα επιστημονικό εργαλείο διοίκησης, το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση και ποιους σκοπούς καλείται κάθε φορά να εξυπηρετήσει και πώς καθορίζεται το περιεχόμενό της.

  Η προωθούμενη αξιολόγηση λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη για επιστημονική και επαγγελματική στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν έχει ως στόχο να γίνουν καλύτερες, πιο σύγχρονες και ποιοτικές οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν και ζητάει η κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει για ακόμα μια φορά υπόψη της τις απόψεις, τη γνώμη και τις προτάσεις των εργαζομένων, θέλει απλά να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση ως ένα απενοχοποιημένο σύστημα, δημιουργώντας ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, μειώσεων μισθών, εκβιασμού και πειθαναγκασμού των εργαζομένων.

  Η μαζική μας αποχή από την αξιολόγηση, εκτός από την παράταση, αυτή τη φορά οδηγεί την κυβέρνηση διά μέσω της υπουργού της και σε απειλές, δείχνοντας έτσι την ανασφάλειά της και την άμεση και άνευ όρων υποταγή της, στις απαιτήσεις των δανειστών ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΕ, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο πρέπει να έχουν και ένα εξωτερικό φόβητρο (προαπαιτούμενα 3ης αξιολόγησης). Απειλές που έχουν να κάνουν με το σύστημα κινητικότητας και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων τη στιγμή που η ίδια η υπουργός πριν από λίγες μέρες με εγκύκλιό της εξαιρεί την αξιολόγηση σε πρώτη φάση από την επιλογή των προϊσταμένων.

  Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα αυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης. Αντί απειλών και μνημονιακής συνέπειας που στόχο έχουν συρρικνωμένες δομές με λιγότερο μόνιμο προσωπικό να επιδείξει διαλλακτική στάση και δημοκρατικότητα ξεκινώντας από την αρχή συζήτηση για το περιεχόμενο ενός σύγχρονου δημόσιου για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του ελληνικού λαού.

  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

  Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε για την ουσιαστική αναβάθμιση της ΔΔ και των Υπηρεσιών μας, προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Η συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης δεν αποβλέπει σε καμιά αναβάθμιση και υποστήριξη των υπαλλήλων, αντιθέτως μας στοχοποιεί ως τους κύριους υπεύθυνους και ταυτόχρονα υποτιμά την εργασιακή μας συνείδηση.

  Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με αγωνιστική αλληλεγγύη, χωρίς φόβο, δυνατοί για ένα καλύτερο δημόσιο, για υψηλές υπηρεσίες προς τους πολίτες, για μια κοινωνία χωρίς αυτοματισμούς και μισαλλοδοξίες.

  Καλούμε τους συναδέλφους στα Ιδρύματα να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα το ίδιο αποφασιστικά και ανυποχώρητα τον αγώνα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο και να μην επιτρέψουμε να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.